Vendéglátóhely.hu

Kiszombor

Kiszombor címere

Neve először 1265-ben fordul elő oklevélben.

Neve először 1265-ben fordul elő oklevélben. A török megszállás után települt újra. 1781-ben az Oexel család vásárolta meg az udvari kamarától. Rónay Mihályt a szabadságharc bukása után nyolcévi fogságra és vagyonelkobzásra ítéltek, és csak 1854-ben szabadult az aradi várból. A község 1918-1921 között szerb megszállás alatt élt. József Attila itt töltötte 1922 nyarát, és a falut számos versében megörökítette. A határában Móra Ferenc ásatásai értékes leleteket hoztak a felszínre.

LÁTNIVALÓK:

Árpád-kori körtemplom: A XI. század végén épült, a XIII. század közepén átépítették. A kívül 8m átmérőjű, henger alakú templom belül hatszögű, lóhere formájú. Hat félkör alakú fülke van benne. Jellemzők a fülkék román stílusú, keskeny ikerablakai, a fülkék közti keskeny félpillérek és a belőlük emelkedő gótikus bordák. A freskókat olasz mesterek festették 1350 körül. A falba vésett török írás az Alföld ritka török emléke. 1744-ben fatornyú templomot építettek a körtemplomhoz, ekkor lett az Árpád-kori maradványból az új templom szentélye. 1777-ben lebontották a templomot és helyébe barokk hajót emeltek. 1797-ben a kegyúr Oexel Mátyás kriptát építtetett a szentélybe és ide temetkezett. A körtemplomot az 1983-ban befejezett helyreállításkor választották le a későbbi templom hajójáról. A mai templom 1910-ben épült, Csányi Károly tervei szerint.

Rónay-kastély: Épült 1858-ban romantikus stílusban.

József Attila emléktábla: Ebben a parasztházban, amely már a szabadságharc előtt itt állt, Kiss Andrásnénál lakott József Attila 1922 nyarán.

József Attila emlékhely: Faragó Mihály családjánál is tanított és étkezett egy ideig a költő.

KÖZLEKEDÉS:

Makó közvetlen szomszédságában található település, megközelíthető a 43. sz. főútról valamint autóbusszal a környező községekből.

Étterem

Képek