Vendéglátóhely.hu

Körmend

A megye délnyugati részében fekszik Körmend, melyet 1979-ban avattak várossá.

A megye délnyugati részében fekszik Körmend, melyet 1979-ban avattak várossá. A honfoglalás után az egyik legjelentősebb lakott hely volt e terület. Az Árpád-házi királyok idejében gyorsan fejlődött mint a királyi család birtoka. 1716-ban a város a Batthyány család székhelye lett. A XIX. században a Rába szabályozásával, a vasútvonal kiépítésével fejlődött tovább a település, majd a XX. Század elején csökkent, de a második felétől ismét nőt szerepe. Kellemes fürdési lehetőség nyílik a község közvetlen közelében, a Rába folyón kiépített strandon, mellette üdülő és hétvégi telep van.

LÁTNIVALÓK:

Volt Batthyány-Srattmann kastély: Északi, keleti és nyugati szárnya, valamint a négy sarokbástya a XIII.-XIV. századból származik. A XVII. században egységesen egyemeletessé és négyszárnyúvá alakították. Homlokzatát a XVIII. században barokk stílusban építették át, majd a XIX. században kétemeletesre, ekkor kapták klasszicista homlokzatukat a melléképületek és ekkor épült a rizalit. Az északnyugati körbástyában van az egykori kápolna, gazdag stukkóval, falpillér architektúrával. A kastély 1606-ban lett a Batthyány családé, majd 1717-től birtokaik központja. A nyugati oldalon áll az egykori lovarda épület, copf stílusú, melyet felújításakor színházteremmé alakítottak át. Ugyancsak a nyugati oldalán áll az egykori kocsiszín, amely barokk kori, belülről háromhajós és hat toszkán oszlop tartja a stukkókkal díszített csehsüveg boltozatot.

Római katolikus templom: A XVI. században épült késő gótikus stílusban 1731-ben újjáépítették és barokkosították. A szentély ma is őrzi a gótikus vonásokat, viszont a XVIII. századi szószék és főoltár barokk alkotás.

Nepomuki Szent János-szobor: A XIX. század elején készült klasszicista szobor és a védelmet szolgáló oszlopcsarnok. A hat dór oszlop klasszikus párkányzatú rézkupolát tart, a szobor hasáb alakú posztamensen áll.

KÖZLEKEDÉS:

Körmend a Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal mentén fekszik. Áthalad a községen a Graz felé haladó 8 .sz. főút. Autóbusz-közlekedés a környező településekkel, Zalaegerszeg és Vasvár felé, nyáron Grazból is.

Étterem

Panzió

Képek