Vendéglátóhely.hu

Kunhegyes

Kunhegyes címere

A megye tiszántúli részén, a Nagykunság nyugati területén található nagyközség.

A megye tiszántúli részén, a Nagykunság nyugati területén található nagyközség. Főleg mezőgazdaságból élő település. 1311-ben említik először Hegyesegyház néven, ami azt jelenti, hogy a kunok beköltözése előtt magyarok által lakott, egyházas, templomos hely volt. A török korban vált a Nagykunság szerves részévé.

LÁTNIVALÓK

Református templom: 1827-ben kezdték építeni, befejezésére csak 1859-ben került sor. A terveket Híd József készítette. Egy 1863-as egyházlátogatási jegyzőkönyv így írta le: 12 öl széles, 30 öl hosszú, 10 öl magas templom 1 hold 272 négyszögöl fákkal beültetett térségen, két toronnyal, mely négy haranggal, órával és villámhárítóval van ellátva. Az első istentisztelet napja 1848 november 26. A templom cserép, a tornyok rézfedelűek. Egyik legszebb református templomunk, belül két emelet magasságban körülfutó karzattal. A földszinten dór, az emeleten ión oszlopok tartják a karzatot.

Sóház: A református templom szomszédságában található, barokk homlokzatú épület. 1738-ban épült. T alaprajzú, alápincézett, íves árkádos tornáccal. A Szolnok felé haladó só út fontos állomása lehetett, erre enged következtetni az épület rangos kivitelezése. Műemlék felújítása után a községi könyvtár kapott benne helyet, pincéjében kamara kiállítások és pódiumszínpadi előadásokra van.

KÖZLEKEDÉS:

Áthalad a településen a 34. sz. főút. Fegyvernek és Kunmadaras között elhelyezkedő község Kunhegyes.

Étterem

Vendégház

Magánszálláshely

Vendéglő

Képek