Vendéglátóhely.hu

Lakitelek

Lakitelek címere

Környékén jó hírű homoki bort adó szőlők teremnek.

A nagyközség a Duna-Tisza közén, a Tiszavölgy és a Homokhátság találkozásánál alakult ki a XIX. század közepén, mint összefüggő település. Természetvédelmi területek sokasága található itt. A közép-tiszai ártéri, mocsári növényzet utolsó maradványait őrző Tős-erdő és a tipikus vízinövény együttes változatait mutató Holt-Tisza ág, ezek egyben a már említett Kiskunsági Nemzeti Parknak is részei. Környékén jó hírű homoki bort adó szőlők teremnek.

LÁTNIVALÓK:

Tősfürdő: A fürdő 2,4 hektáros, parkosított, ligetes területen helyezkedik el. A fürdőt tápláló termálvizet egy 1970-es fúrás alkalmával találtak ivóvíz helyett. A kút 1050 méter mély, hozama 1000 liter/perc, a víz hőmérséklete 42°C. A víz alkáli hidrogénkarbonátos, melyet vegetatív idegrendszeri panaszok és mozgásszervi megbetegedések kezelésére alkalmas.

Szabadidőpark: A szabadidő eltöltéséhez remek lehetőséget nyújt a csónakázás.

Római katolikus plébánia:1926-ban szentelték fel, melynek nagyméretű faliképét Takács István festette 1983-ban.

Kilátó: Makovecz Imre alkotása, innen a sárga jelzésű turistaúton járható be a terület.

Tőserdő: A Kiskunsági Nemzeti Park 382 hektár területű része. Jellegzetes Tisza menti táj, megőrizte azokat a természeti kincseket, amelyek már a honfoglaláskor hasonlók lehettek. A 7 km hosszú Holt-Tisza az 1850. Évi folyószabályozás következménye. Déli ágán zsilipen át kapcsolódik a Tiszához. Északi részén holtága mocsárrá töltődött fel. A Holt-Tisza kanyarulatát kísérő galériaerdő, az alpári égeres és a rét növény- és állatvilága a szabályozás előtti állapotokat őrzi. Ritka állatfaját, a tavi denevért 1951-ben találták itt meg s ez az egyetlen hazai lelőhelye. A mostani vadászkastély és az üdülőtelep közötti út mentén bugyog fel az egyetlen alföldi forrás.

KÖZLEKEDÉS:

Megközelíthető a 44. sz. főútról, valamint Kecskemétről autóbusszal juthatunk el a kis településig.

Étterem

Panzió

Fogadó - Csárda

Pizzéria

Képek