Vendéglátóhely.hu

Lovászpatona

Lovászpatona címere

Lovászpatona a Bakony északi lejtőjén, a Csángota-ér mellett fekvő falu.

Lovászpatona a Bakony északi lejtőjén, a Csángota-ér mellett fekvő falu. Területén az Őskortól kezdve laktak, így szép számmal kerültek elő bronzkori és római kori leletek. A középkorban 1353-ban említi először oklevél. Ekkor nagyobb település volt, 1405-ben mezőváros, a környék központja, középbirtokosok és iparosok lakják. A törökök többször is elpusztították, a XVI. század végén egy időre el is néptelenedett, de hamarosan újjáépült. A Thury, Festetics majd a Somogyi családoknak, a XIX. és XX. Században pedig az Eszterházyaknak volt itt nagyobb birtoka.

LÁTNIVALÓK:

Evangélikus templom: középkori eredetű, a XII.-XIII. században épült, román stílusban. A XIV. és XV. században gótikus stílusban bővítették, majd a török időkben komoly károkat szenvedett templomot 1771-ben barokk stílusban állították helyre. Építésének mindegyik periódusából láthatók részletek. A templom falazott gúlasisakos tornya a főhomlokzat előtt áll, a déli oldalon román és gótikus ablakok nyílnak. A toronyaljból gótikus bejárat vezet az egyetlen hajóba, amelyet három oldalról vörös kő oszlopokon nyugvó, festett fakarzat övez. Az apszis a nyolcszög három oldalával zárul, mennyezetén az Atyaistent ábrázoló XVIII. századi freskó látható. Rendkívül érdekes a falazott szószékoltár. A templomot támpillérekkel erősített kőfal övezi.

Somogyi-kastély: Egyemeletes épület Festetics Ferenc kezdte építtetni 1794-ben, de befejezésekor, 1808-ban már Somogyi János alkancellár volt a tulajdonosa. Mestere valószínűleg Pauly Mihály volt, 1850 körül Voyta József alakította át. Később az Eszterházy családé lett a kastély. A késő barokk, manzárdtetős épület középrizalitját háromszögű oromzat zárja, előtte oszlopokon nyugvó erkély van.

KÖZLEKEDÉS:

Megközelíthető a 83. sz. és 82. sz. főútról, valamint autóbusszal a környező községekből.

Fogadó - Csárda

Képek