Vendéglátóhely.hu

Mátraverebély

Mátraverebély címere

A Zagyva völgyében, a Mátra és a Cserhát között elterülő mezőgazdasági község.

A Zagyva völgyében, a Mátra és a Cserhát között elterülő mezőgazdasági község. Műemléki látnivalója a mai formájában a XV. Század elején Verebi Péter erdélyi alvajda által épített templom. A templom mögött a domb oldalán középkori remetebarlangok, kőfülkék, a közelben a csodatevő hírében állott forrás csörgedezik.

LÁTNIVALÓK:

Katolikus templom: Gótikmus stílusú, a XIV. századból való. A falu déli végén, dombon álló háromhajós épület, 1332-ben már állt, alaprajza és fafaragványai alapján cisztercita építőműhely építette.- A XV. És XVII. Században átépítették, a XIX. században cseh süvegboltozattal fedték be. Oromzatos, déli főhomlokzatán huszártorony, befalazott gótikus ajtó, nagyméretű, csúcsíves ablak látható. A mai bejárat a XV. Századból való, csúcsíves ablakokkal díszített, kiugró előcsarnokból nyílik. A kapubejárat kerete is csúcsíves. Támpilléresek fő és mellékszentélyei. A magasabb főhajót alacsonyabb és keskenyebb mellékhajók kísérik, karcsú, gótikus oszlopokkal. A főszentély jobb oldalán két, kettős ülőfülke van, gazdagon díszítettek, a XVI. század végéről valók. A jobb oldali mellékhajó végén levő sekrestyébe gazdag profilú, bordás, gótikus kapu vezet.

Szentkút: A községtől északnyugatra lévő völgyben fekvő búcsújáróhely. A forrás a Szent László hasadékvölgy mélyén fakad, a középkori eredetű remetebarlangokban még a XVIII. században is éltek szerzetesek. A kegytemplom és a kolostor 1763-ban épült, barokk stílusban. Két barokk hagymakupolás tornya van, köztük timpanonos oromzat, barokk szobrokkal, szoborfülkékkel. A templombelső Mária-kegy-szobra Pásztóról származik. A kolostorépületet erősen átalakították, U alakú, újabb keletű az árkádos homlokzatú udvar.

KÖZLEKEDÉS:

Bátonyterenye és Pásztó között helyezkedik el, áthalad rajta a 21. sz. főút, valamint megközelíthető a 23. sz. főútról.

Képek