Vendéglátóhely.hu

Mezőhegyes

Mezőhegyes címere

Nagyközség Tótkomlós és Battonya között az ország délkeleti csücskében, a román határ mellett.

Nagyközség Tótkomlós és Battonya között az ország délkeleti csücskében, a román határ mellett. Kiemelt alsófokú központ. A tatár, török pusztította falu annak köszönhette újratelepülését, hogy Csekonics József lovaskapitány javaslatára földjén II. József 1785-ben katonai ménesintézetet létesített. Akkoriban a kalapos király többször megfordult itt. A napóleoni háborúk után, 1815-ben ide került a legyőzött császár kedves hátaslova, Fajoun és a Nonius Senior, amely megalapítója lett a Nonius-törzsnek. A katonai intézmény 1867-ben megszűnt. Mezőhegyes 1872-ben községi státuszt kapott. A lakosság többsége a ménes birtok majorjaiban lakott. A második világháború után mindössze hat lóval kezdték újra a tenyésztést.

LÁTNIVALÓK:

Szent György-templom: Épült 1846-ban. Falán márványtábla emlékeztet plébánosára, Gonzeczky Jánosra, akit 1849. Október 8-án Budán golyó általi halállal kivégeztek, mert a szószékről fölolvasta a kormány felhívását a haza megmentésére. Az 1960-as években Feszty Masa, Molnár-C. Pál és Prokop Péter értékes képeivel gazdagodott.

Ménesbirtok: Hild János építette 1800 körül. A mintegy száz méter hosszú, négyszintes épület az ország egyik legszebb épülete.

Öregcsűr: Hild János alkotása az 1800 körüli évekből. Az ország legnagyobb cséplőháza.

18. sz. major: Két XVIII. századi putri őrzi a múltat. Az 1831-1842 között épült sajátos találmányból, a zabos toronyból hét maradt. Kettő a 18.sz. majorban, egy a 23. sz. számúban víztoronyként szolgált. Fölül öntötték be a kb. 500 mázsa zabot, alul engedték zsákba. Minden zsák kivételekor átkeveredett, szellőzött az egész.

Szakközépiskola és kollégium: Jung József építette 1790 táján, késő copf stílusban. Alatta hatalmas dongaboltozatos pince húzódik.

KÖZLEKEDÉS:

Megközelíthető Makó és Orosháza felől, közvetlenül a Román határ mellett fekvő település.

Étterem

Szálloda

Képek