Vendéglátóhely.hu

Misefa

Misefa címere

Misefa község Zala megye közepén helyezkedik el a Foglár és Principális csatorna völgyében

Misefa község Zala megye közepén helyezkedik el a Foglár és Principális csatorna völgyében. A település Zalaegerszeg megyeszékhelytől keletre 10 km-re, a 76-os úttól délre, a nagykapornaki kiágazásánál található. Vasútja nincs, a település csak közúton, a 76-os út felől a 7362. sz. Zalaszentmihály - Pókaszepetk összekötő úton érhető el, de a nagykapornaki állomásról vasúton is megközelíthető. A tömegközlekedést a Zala Volán távolsági autóbuszokkal biztosítja napi 32 járattal. Területéhez tartozik egy halastó és egy arborétum. A község Nagykapornak központtal egy körjegyzőséget alkot Bezeréd, Orbányosfa és Padár községekkel együtt. Közigazgatási területe 717,1 ha, belterülete 36,4 ha, külterülete 680,7 ha. 2004. év végén a lakásállomány 117 lakás, a lakónépesség száma pedig 310 fő volt.

Misefa község határa földrajzilag a Zalai Dombvidék középtáj \"Principális-völgy\" kistájában terül el, amely a Felső-Zalától déli irányban a Muráig húzódó, komplex eredetű meridionális völgy, a Zalaszentmihályi és a Zalaapáti hát között. Felszíne a földtörténeti harmadkorban alakult ki. A község nyugati völgylejtői meredekek, erősen erodáltak, tengerszint feletti magasságuk általában 200-290 m, a középső völgy 150 m a keleti alacsonyabb dombok 220 m magasak, a relatív szintkülönbség 100 m körül van. A kistájnak déli részén a föld mélye földgázt, mélységi hévizet rejt. A kistájat borító felső agyagos, vályogos löszös üledékek a durva kerámia iparnak biztosítanak jó minőségű nyersanyagot.
A vidék felszíni vizekben meglehetősen szegény, a község területét a Geszteréti patak és a Foglár patak érinti, valamint egy horgásztó, amelynek vízellátását a Foglárból kivezetett csatorna biztosítja. Árvíz kialakulásának esélye kicsi. Talajvizet a völgyekben találunk 2-4 m között, nem nagy mennyiségben. Éghajlata viszonylag kiegyenlített, mérsékelten hűvös, mérsékelten nedves. Uralkodó szélirány északi, déli.A táj növényföldrajzi besorolás szerint a magyar flóratartomány dunántúli flóravidéke Zalai flórajárásához tartozik. Uralkodó természetes növénytakarója a völgyi részeken a gyertyános-kocsányos tölgyes, a tölgy-kőris-szil ligeterdő, a vizenyősebb részeken az égerligetek, égerlápok és a fűzlápok. A völgyre nyúló domboldalakon a dombvidéki gyertyános illetve cseres kocsánytalan tölgyes a jellemző. Külterületi tájhasználatában az enyhébb lejtésű területeken szántóföldi művelést folytatnak, a szabdalt felszíneket, illetve a nedves völgyeket legelőként, erdőként hasznosítják. A nyugati magasabb domboldalakon kertes mezőgazdasági területeket (zártkerteket) találunk. Jelentős a vadon élő állatvilág: nagyvad fajok közül vadgazdálkodás tárgyát képezik a gímszarvas, őz, vaddisznó - magas a vadkár. Apróvadak közül jelentős a fácán, kevésbé a mezei nyúl és a fogoly.

Regionális kapcsolatok, területi adottságok

Misefa község a 76-os főközlekedési úttól délre fekszik, a megyeszékhelyhely vonzáskörzetébe tartozik. A településtől a 76-os út 500 m-re, Keszthely 25 km, Zalaegerszeg központja 15 km, a 75-ös út 10 km távolságban található. Jelentős a gyógyfürdők közelsége (Zalakaros 35 km, Hévíz 20 km, Kehidakustány 15 km, Zalaszentgrót 26 km, Zalaegerszeg 18 km ). Fejlődését az egyedülálló természeti, táji fekvése, a településen átmenő út, és a megyeszékhely közelsége biztosítja. Laza beépítése, kis lakosságszáma, a horgásztó, az arborétum biztosítja az itt élők nyugalmát. Az elmúlt években sokan kiköltöztek ide Zalaegerszegről. Szomszédos települései északról és keletről Nagykapornak, dél-keletről, délről Nemesrádó, nyugatról Nemessándorháza. Nagykaponakkal és Nemesrádóval, valamint a körjegyzőséghez tartozó településekkel a 7362. sz. Zalaszentmihály - Pókaszepetki összekötő út biztosít térségi kapcsolatot és további megközelítéseket az országos közúthálózatba. A települést érinti meglévő országos turista útvonal, tervezett térségi kerékpárút a 7362. sz. főút vonalán.A vadban gazdag erdőkben vadásztársaság működik. A település jelentős vendégfogadásra alkalmas létesítményekkel rendelkezik (Kastély szálló lovagoltatásra alkalmas lovas pihenővel, körhalastóval, szabadtéri színpaddal, szabadidőközponttal . stb). A horgásztó környezetében meglévő játszótér, sportterület és horgászstégek várják a látogatókat. A tó északi részére egy kemping és hétvégi házas üdülőterület kialakítása tervezett.

Forrás: www.misefa.hu

Szálloda

Kastélyszálló