Vendéglátóhely.hu

Mosonmagyaróvár

Mosonmagyaróvár címere

A Mosonból és Magyaróvárból 1939-ben egyesült város a Kisalföld nyugati részén, a Kis-Duna és a Lajta találkozásánál alakult ki.

A Mosonból és Magyaróvárból 1939-ben egyesült város a Kisalföld nyugati részén, a Kis-Duna és a Lajta találkozásánál alakult ki. Az ősi eredetű, történelmi vonatkozásokban, műemlékekben gazdag város a Szigetköz és a Hanság nagy részének gazdasági, kulturális központja. Idegenforgalmi jelentőségét elsősorban az adja, hogy Mosonmagyaróvár az első magyar város, amelyet a Bécs, illetve Pozsony felől érkező nemzetközi idegenforgalom érint. A város környékén kitűnő alkalom nyílik a vízi sportokra, horgászatra.

LÁTNIVALÓK:

Vár: A várudvart a 10 m hosszú, alagútszerű kapun keresztül érhetjük el. Két oldalán gótikus ülőfülke sor látható. A várudvar közepén helyezkedik el a szabálytalan ötszög alaprajzú, kétemeletes, sarokbástyás várépület. A vár XIII. századi eredetű, s valószínű, hogy római épület maradványain emelték. Valaha négy saroktornya volt, amelyből csak kettő látszik, mert az 1810-es átépítés során két északi torony beleolvadt az épületbe. A földszinti és első emeleti rész a XVII. században épült barokk stílusban. A várban ma az Agrártudományi Egyetem működik. Az udvaron található a Nikolaus Lenau emlékét őrző kőpad. A költő 1822-1823–ban itt folytatott tanulmányokat a Gazdasági Tanintézetben. Ugyancsak itt látható Újhelyi Imrének, a jeles állattenyésztőnek és Cserháti Sándornak, a kísérleti intézet alapítójának bronz mellszobra, amelyet Pátzay Pál, illetve Horvay János készített. A vár mögötti parkban, a Lajtán túl szép park terül el, a Városliget, itt épült fel az egyetem sportcsarnoka és korszerű kollégiuma.

Barokk kápolna: 1713-ban épült, fatornyos épület, amelyet a pestisjárványtól való megszabadulás emlékére emeltek.

Termálfürdő: A fürdő termálvize 75°C-os, az alkáli-hidrogén-karbonátos, kloridos, jódos, fluoridos ásványvizek csoportjába tartozik. A vizet gyógyvízzé nyilvánították. A termálfürdő mintegy 25000 m2 területen fekszik és három medencéje van.

Sóház: Kétemeletes, erődszerű, barokk stílusú épület, amely eredetileg kapucinus kolostor volt. Helyén a XVI-XVIII. században a várhoz tartozó bástya állt.

Volt Habsburg kastély: XVII. századi eredetű, emeletes barokk épület. Hangulatos a kastély árkádos udvara. 1847 októberében itt szállt meg Széchenyi István, 1848-ban a pákozdi csatából menekülő Jelasics horvát bán, majd néhány héttel később Kossuth Lajos. A ház homlokzatán márványtábla emlékeztet Kossuth itt mondott beszédére.

Wallisch-ház: Középkori épület maradványaira épült barokk lakóház. A műemléki helyreállítás után itt helyezték el a Hanság Múzeum képző és iparművészeti kiállítását, valamint pincéjében a múzeum kőtárát.

Hanság Múzeum: A múzeum helytörténeti, régészeti és néprajzi gyűjteményeket mutat be.

Római katolikus plébániatemplom: Középkori eredetű, barokk építmény, amelyet többször elpusztítottak. Utoljára 1683-ban Kara Musztafa seregei rombolták le. Mai formáját az 1777-1787-es átépítés után nyerte el. Tornyát 1820-ban építették. A belső falképeket Schellmeyer Ferenc festette, berendezése ugyancsak barokk.

KÖZLEKEDÉS:

Mosonmagyaróvár a Budapest-Bécs nemzetközi vasútvonal és a jórészt vele párhuzamosan haladó 1.sz. főút mentén fekszik. Autóbusz-közlekedés a környező községekkel, továbbá Győr és Csorna felé. Nemzetközi járatai Pozsonyból, Bécsből, nyáron Salzburgból és Münchenből.

Étterem

Szálloda

Panzió

Vendégház

Apartman

Magánszálláshely

Vendéglő

Kollégium

Munkásszálló

Képek