Vendéglátóhely.hu

Nagybörzsöny

Nagybörzsöny címere

A Börzsöny nyugati lábánál elterülő, festői fekvésű mezőgazdasági község, erősödő üdülőhelyi jelleggel.

A Börzsöny nyugati lábánál elterülő, festői fekvésű mezőgazdasági község, erősödő üdülőhelyi jelleggel. A község nagy eseménye évente nyáron a „Nagybörzsönyi Napok” rendezvénysorozata. A községből májustól októberig, hétvégéken és munkaszüneti napokon üzemelő erdei vasút vezet a kis- és nagyirtási kulcsos turistaházhoz, valamint szép környékükre. A Börzsöny növényvilágát főként az erdőségek jellemzők. Legnagyobb kiterjedésűek a bükkösök, de szórványosan az egész hegységben gyertyán is található. Az előhegyeken a tölgy az uralkodó, a déli meredek sziklás lejtőkön molyhos tölgyet találunk.

LÁTNIVALÓK:

Szent István-templom: Román kori. Legszebb XIII. századi falusi templomaink közé tartozik. A tatárjárás előtt készült a szentély és a hajó, utána a torony. Karcsú homlokzati torony, kettős román, ikerablakokkal két sorban. Tölcsérablakos hajó, félköríves, bélletes kapu. Gazdagon díszített félköríves szentély, díszes főpárkánnyal, emberfejekkel. Belül egyszerű de nemes tér. Az 1960-as években restaurálták. A kerítésfal XVI. századi.

Pince-présházsor: Mindegy ötven, néhány esetben emeletes építmény, rendszertelen beépítéssel, kerítések nélkül, a XIX sz. második feléből.

Szent Miklós-templom: Késő barokk. 1782-1788 között épült. Homlokzati tornya, háromszakaszos hajója van. Homlokzata elegánsan tagolt. A berendezés copf stílusú, a XVIII. századból valók az oltárképek.

Ércbányászati Múzeum: Az egyszerű épületben a helyi bányászat történetét, a község néhány jeles személyiségének életútját mutatja be.

Tájház: A XVII. századi bányászgazda házában, az egykori iroda, a konyha berendezése, a különleges népviselet érdemel említést.

Bányásztemplom: Gótikus stílusú a XIII. századi eredeti épület XV. századi bővítménye. Torony nélküli épület, síkmennyezetes hajóval, nyugati oldalán csúcsíves, pálcatagos ajtóval, bányászcímerrel. A hajón és a sokszög záródású, csillagboltozatos szentélyen középkori nyílások vannak. Belső tere egyszerű, gótikus pasztofórium, barokk szenteltvíztároló, modern szentségtartó díszíti.

Evangélikus templom: Klasszicista stílusban épült 1847-1852 –ben. Egyszerű, homlokzati tornyos épület, nagyvonalú dongaboltozatos belső térrel.

Vízimalom: XIX. századi, nyeregtetős épület, kétszintes – alul vízikerék, felül a hengerszékek, tisztítóberendezések.

Étterem

Panzió

Képek