Vendéglátóhely.hu

Nagycenk

Nagycenk címere

Soprontól délkeletre, 13 kilométerre, a 84-es főút mentén fekvő település.

Soprontól délkeletre, 13 kilométerre, a 84-es főút mentén fekvő település. A község 1741-ben lett a Széchenyi család lakóhelye és uradalmainak központja, amikor Széchenyi Antal Fertőszéplakról Nagycenkre költözött. Sokat tartózkodott itt Széchenyi Ferenc, a Nemzeti Múzeum alapítója. Itt élt és dolgozott Széchenyi István (1791-1860), Kossuth Lajos szavaival: „a legnagyobb magyar”. Széchenyi István a magyar reformmozgalom egyik elindítója, az 1830-as években legnagyobb hatású képviselője volt. Az 1840-es években szembefordult a Kossuth vezette radikálisabb irányzattal. A forradalom első napjaiban azonban miniszteri tárcát vállalt. Később lelki egyensúlya megbomlott. 1848 szeptemberében a döblingi elmegyógyintézetbe szállították. Amikor zaklatott lelki egyensúlya már helyreállt, itt ismét munkához látott. Az 1850-es években maró szatírákat írt a Habsburg-ház és az abszolutista rendszer ellen. Ennek következtében zaklatások érték. Ezek elől menekülve 1860. Április 8-ára virradó éjjel öngyilkos lett.

Látnivalók

Széchenyi-kastély: A XVIII. század közepén épült barokk stílusban. A kastély őse már a XV. században létezett, és ezt bővítették a következő századokban. Végső formáját az 1800 évek elején, átépítés után nyerte el. A főépülethez kapcsolódó jobb oldali szárnyat Széchenyi István építette. Itt volt a dolgozószobája és a könyvtára. A közelmúltban a teljes épületkomplexumot helyreállították. Az említett épületszárnyban múzeumot rendeztek be Széchenyi István emlékére.

Hársfasor: A kastéllyal szemben védett hársfasor húzódik 2,5 km hosszban. 1752-ben Széchenyi Antal felesége, Barkóczy Zsuzsanna telepítette. A fasor északi végében található Széchenyi István Béla fiának és feleségének, Erdődy Hannának svéd vörös gránitból készült síremléke.

Széchenyi Múzeumvasút: A Széchenyi Emlékmúzeum közeléből induló, 4 km hosszúságú kisvasút 1969-1972 között épült. Hazánk egyetlen múzeumvasútja, amely a keskeny vágányú vasúti közlekedés emlékeit mutatja be.

Római katolikus templom: 1860-1864 között épült, romantikus stílusban. A háromhajós és két kereszthajós templom építője Ybl Miklós volt. A homlokzati falon, fél oszlopok között nyílik a neoromán, rézsűs kapu. A kapu félköríve fölött két sas tartja Széchenyi-címert. Déli bejárata fölött a volt középkori templom román stílusú, állatalakos oromzati domborműve található. A templom előtti parkban áll Széchenyi István egészalakos szobra, melynek alkotója Stróbl Alajos volt (1897)

Széchenyi Mauzóleum: 1778-ban épült, barokk stílusban, a klasszicista előcsarnok pedig 1806-1810 között. A két részből álló épület ovális alaprajzú. 1860-ban Széchenyi István is e sírkápolnában temették el.

Közlekedés

Soprontól délkeletre, 13 km-re, a 84-es főút mentén fekszik.

Étterem

Panzió

Képek