Vendéglátóhely.hu

Nagykőrös

Nagykőrös címere

A megye déli sarkában a kiskunsági homokhatáron elterülő mezőváros, jelentős élelmiszeriparral.

A megye déli sarkában a kiskunsági homokhatáron elterülő mezőváros, jelentős élelmiszeriparral. Nevét a kulturális emlékei, nagy múltú iskolái tették ismertté. A város határában védett természeti érték a Homolytáj-dűlői évszázados hársfa. Lehajló ágai legyökereztek, új sudarakat neveltek úgy, hogy ma már egész kis ligetet alkotnak. Pótharasztpusztán Nagykőrös költőjének emlékét őrző Vargha Gyula emlékfa feliratos táblát láthatunk egy nagyra fejlett, idős mocsári tölgyön. A városból kivezető, a megyét is átszelő, piros jelzésű turistaút mellett a csókási erdőben Természetbarát Emlékpark létesült, pihenőhellyel, emlékművel. Nagykőrös strandfürdőjét három mélyfúrású kút táplálja, 32, 45 és 46°C hőmérsékletű jódos-konyhasós ásványvízzel.

LÁTNIVALÓK:

Szent László templom: Késő barokk, copf stílusú épület, 1782-1786-ból. Homlokzati tornyos, timpanonos, háromszakaszos hajója, süveges boltozata van. Barokk stílusú a főoltárkép, igen szép a bronz keresztelőmedence, a templombelsőt modern stílusban újrafestették.

Református templom: Stílusa gótikus-klasszicista-romantikus. A XV. században létesült a XVI és a XIX. században bővítették, 1907-ben kapta mai külsejét. A gótikus falazat több helyen jól látszik. Homlokzatból kiugró, sarokpillérekkel megerősített impozáns tornya van. Faerkélyes, bonyolult tetőzet, elektikus, romantikus stílusjegyek jellemzik. Figyelemre méltó a fából készült körbefutó karzat, a barokkos szószék és az orgona.

Arany János szobra: A főtérhez kapcsolódó szépen parkosított téren áll a Stróbl Alajos által készített mellszobor, alatta a Vén Gulyás mellékalakjával.

Halász-kúria: 1810-ből való, klasszicista épület. Az egyemeletes építményt négy oszlopfejes lizéna, kovácsoltvas erkély, a kert felé tornác ékesíti.

Beretvás-ház: Háromablakos, oromfalas, vas ablaktáblákkal díszített, népi klasszicista épület.

Bőrszárító: Egyemeletes, kétablakos klasszicista ház, emeletén a bőrszárító tetőzet megfigyelhető.

Arany János Múzeum: 1838-ban épült klasszicista stílusban. Egykor huszárlaktanya volt, majd méntelep lett. A négy épületből a tisztek szállásául szolgáló főépület maradt meg. 1950 óta múzeum. Hosszú földszintes, egyszerű homlokzatú épület, közepén a bejáratot hat dór oszlopon nyugvó timpanon díszíti. Udvar felöli része árkádsoros. A kiállítás legszebb darabjai a céhes ipar tárgyai, igen értékesek az Arany család személye emlékei, az irodalmi dokumentumok, a fejfagyűjtemény.

KÖZLEKEDÉS:

Nagykőrös vasúton a budapest-cegléd-kecskemét-szeged vasúti fővonalon közelíthető meg. Áthalad rajta a Ceglédről Kecskemétre tartó 441. sz. út. Autóbusz forgalom a környező községekkel, városokkal. Közvetlen járatok Budapestről, Egerből, Gyöngyösről, Jászberényből, Dunaújvárosból és Szolnokról.

Fogadó - Csárda

Képek