Vendéglátóhely.hu

Nagyvázsony

Nagyvázsony címere

Nagyvázsony kis település a Déli-Bakonyban, az 599 m magas Kab-hegy alatt.

Nagyvázsony kis település a Déli-Bakonyban, az 599 m magas Kab-hegy alatt. Látogatott kirándulóhely, fejlődő idegenforgalmi központ. A falut 1233-ban említi először oklevél, ekkor a Vezsenyi család birtoka volt és a Szent István-templom körül települt. A Vezsényi család 1472-ben kihalt, birtokukat Mátyás király hű vitézének Kinizsi Pálnak adományozta. Majd 1649-ben III. Ferdinánd a birtokot Zichy Istvánnak tulajdonába jutatta, Nagyvázsony a Zichy család birtokában maradt egészen 1945-ig.

LÁTNIVALÓK:

Szent István templom: A középkori mezőváros plébániatemploma volt. A XIII.-XIV. század fordulóján épült s Kinizsi Pál 1481-ben késő gótikus stílusban átalakítatta. A XVIII. században Zichy János helyreállítatta a félig romos templomot, tornya ekkor kapta barokkos formáját. A homlokzati tornyos templom falait támpillérek erősítik, köztük kőrácsos ablakok nyílnak. Belső tere egyhajós, sokszögzáródású szentélye a hajóval közel azonos szélességű, hálóboltozat fedi. A sekrestye keresztboltozatos. Nagyon szép a templom berendezése, különösen a szobrokkal díszített barokk oltárok és a domborműves szószék.

A vár: Magja a lakótorony és a hozzá északról csatlakozó udvar a XV. század elején épült a Vezsenyi család birtokközpontja. Amikor Kinizsi Pálé lett a vár, ő két évtized alatt nemcsak megerősítette, hanem reneszánsz palotát is emelt a lakótorony mellett. A török időkben Vázsony végvára volt, a kuruc korban is szerepelt. Ennek ellenére nem rombolták le, de folyamatosan pusztult. A palotából nem sok maradt, viszont a lakótorony ma is megfigyelhető, a várfalak, a kapuvédő és néhány egy helyreállított részlettel együtt.

Kastély: Egyemeletes épület a XVIII. század végén készült barokk stílusban, de már klasszicista jegyeket mutat. Egyszerű, egységes homlokzatának közepén négy ión oszlop tartja a portikusz timpanonját.

A pálos kolostor és templom romjai: Nagyvázsony temetője mellett található. Kinizsi Pál telepítette le itt a pálosokat s ő építtette az együttest 1783-1485 között azért, hogy halála után itt helyezzék örök nyugalomra. A kolostor azonban nem sokáig állt fenn, mert 1552-ben amikor a törökök elfoglalták Veszprémet, a vázsonyi vár körüli nagyobb épületeket mind felrobbantották, köztük ezt is. Köveit részben a vár megerősítéséhez használták fel.

Néprajzi Múzeum: 1825-ben épített, szép tornácos parasztházban kapott helyet. Háztartási eszközöket, népi bútorokat, helytörténeti emlékeket láthatunk benne. Megtekinthető az egykori pajta, pince, és istálló is.

Postamúzeum: Néprajzi Múzeummal szemben van. Nagyvázsony egykori az egyik neves postakocsi útvonal egyik lóváltóhelye volt.

KÖZLEKEDÉS:

Nagyvázsonynak vasútja nincs, legközelebbi vasútállomásai Veszprém, Ajka, Balatonfüred. Autóbusz-közlekedés Veszprém, Tapolca, Ajka, Balatonfüred, Keszthely felé. Megközelíthető a 8. sz. és 71. sz. főútról.

Étterem

Panzió

Képek