Vendéglátóhely.hu

Noszvaj

Noszvaj címere

Egerrel szomszédos, a Bükk déli nyúlványai között meghúzódó, üdülőjellegű mezőgazdasági község, igen szép fekvéssel.

Egerrel szomszédos, a Bükk déli nyúlványai között meghúzódó, üdülőjellegű mezőgazdasági község, igen szép fekvéssel. A községtől délnyugatra, alig egy órás járásra találhatók a rendkívül érdekes látványt nyújtó süveg alakú kaptárkövek.

LÁTNIVALÓK:

De-La Motte kastély: Késő barokk épület. Szepessy Sámuel kezdte el építeni 1774-ben, majd báró Vécsey Anna második férje, De-La Motte császár ezredes fejezte be és festette ki. A tervezők minden bizonnyal Fellner Jakab és Povolni János voltak. A község feletti domboldalon lévő épület egyemeletes, hátsó homlokzata földszintes. A kerítés kovácsoltvas kapuja, az oszlopokat díszítő egyszarvúak, a franciás előkertet övező oldalszárnyak biztosítják a megérkezés ünnepélyességét. Középrizalit, füzérdíszes ablakok, a manzárdtetőn vázák díszlenek. A földszinten lévő Sala terrena szőlőlugasszerűen kifestve. Az emeleti előcsarnok freskói mitológiai témát dolgoznak fel és a görög isteneket karikatúraszerűen ábrázolják. Az emeleti díszteremben görög szüreti mulatságot, bacchanáliát ábrázol a művész. A római szoba díszítése Magyarországon egyedülálló, a madaras szoba freskóin közel 30 madárfaj ábrázolásában gyönyörködhetünk. Az épülethez ízléses, modern épületszárny csatlakozik, nagyvonalú faburkolatos átjáróval.

Gazdaház: 1889-ből való, kő falazatú ház két háztartás számára. Jómódú gazda részére készült, kékre festett, érdekesen díszített zsalugáteres homlokzattal. Kőkeretes ablakai, kőkerítése, rácsos ajtaja van. Korabeli berendezése, a hátsó szobában reneszánsz mennyezeti fatábla, fafaragó és hátikosárfonó kiállítás tekinthető meg.

Síkfőkúti-tó: Elgátolással létesített kicsiny, festői tó, csónakázási lehetőséggel. A partján bővizű karsztforrás van.

Kaptárkövek: A környező domboldalon többféle 3-4 m magas, riolittufából álló, kúp alakú képződmények láthatók. A kovásodott anyag ellenállt a lepusztulásnak, így jött létre az érdekes forma. A belevájt üregeket valószínűleg méhészkedésre használták.

KÖZLEKEDÉS:

Eger közvetlen közelében található település, megközelíthető a 25. sz. főútról.

Szálloda

Vendégház

Fogadó - Csárda

Magánszálláshely

Borozó

Pincészet

Képek