Vendéglátóhely.hu

Ópusztaszer

Ópusztaszer címere

Község Szegedtől északra, a Tisza jobb partján.

Község Szegedtől északra, a Tisza jobb partján. Anonymus szerint a honfoglaló magyarok itt ejtették meg sorát az ország dolgának, azaz – mai szóval – itt tartották meg az első országgyűlést.

LÁTNIVALÓK:

Főbejárat: Tervezte Kiss István. Az új kenyér ünnepét megjelenítő, 76 m2 bronzdombormű Tóth Valéria munkája. (1982)

Árpád-emlékmű: Berczik Gyula tervei szerint 1896-ban épült. Tetején Árpád vezér szobra Kallós Ede alkotása.

Romkert: Szer legrégibb temploma 1000 körül már állt. A XI. században meghosszabbították, a XI-XII. századi fordulóján ide települt bencések megnagyobbították. III. Béla kora, Kalán püspök kegyurasága volt a monostor fénykora. A korábbi templom helyére háromhajós bazilikát emeltek. Az ásatások több szobortöredéket, faragványt is nagyvilágra hoztak.

Körcsarnok: Épült 1987-ben, a Csongrád Megyei Tervező Vállalat Novák István vezette csoportjának tervei szerint. Restaurálása után ide kerül Feszty Árpádnak és társinak körképe. A magyarok bejövetele (1894)

Szabadtéri néprajzi-múzeum: Az Árpád-emlékműtől balra haladva a következőket láthatjuk: Melocco Miklós Aratópár című szobrát (1986), a tó partján a mártélyi halásztanyát. Az úton tovább menve jobb kéz felől a pusztaszeri iskola (1911-ből) balra a szegedi tanya látható. Ajobbra kanyarodó úttól bal kéz felől a szentesi tanya, mellette a hódmezővásárhelyi-pusztafeketelhalmi olvasókör (1890), majd a csongrádi halászház következik. Velük szemben kovács-, bognár- és szíjgyártóműhely, kocsiszínnel, benne lófogatú személy-s és teherszállító, szekerekkel, hintókkal Mellettük a makói hagymásház (1834) és egy szeged-alsóvárosi paprikatermelő napsugárdíszes háza (1880 körül) Megint a bal oldalon csongrádi halászház (1850 előtti), jobb kéz felől szatócsbolt és pékműhely. Ismét balról a tömörkényi községháza (1896) benne postahivatal. Hátul az udvarban nádtetős kocsiszínben van a tűzoltószertár. Mellette áll a szentes-dónáti szélmalom (1867) A körút végén balról a szegedi „kisvasút” mozdonya és néhány kocsija, valamint a királyhalmi állomásépület (1908) látható. Előttük pedig mezőgazdasági gépgyűjtemény, gőzlokomobil (1893), vetőgép, aratógép, cséplőgép, traktor, kombájn, növényvédő repülőgép. A szabadtéri néprajzi múzeumtól balra szabadtéri színpad, jobbra lovas pálya szolgálja a látogatók szórakoztatását.

KÖZLEKEDÉS:

Az 5-ös számú főútról Kisteleknél lefordulva jutunk Ópusztaszerre. Vasúttal Budapest-Kecskemét-Szeged útvonalon, Szegednél autóbusz-közlekedéssel jutunk el.

Étterem

Vendégház

Fogadó - Csárda

Magánszálláshely

Vendéglő

Söröző

Cukrászda

Képek