Vendéglátóhely.hu

Orosháza

Orosháza címere

Orosháza az egykori legnagyobb magyar falu, mint évtizedeken át emlegették.

Orosháza Békés megye legnyugatibb részén, a Körös és Maros folyók által körülhatárolt Békési-határon található. Orosháza az egykori legnagyobb magyar falu, mint évtizedeken át emlegették. A város fejlődésére pozitív hatást gyakorol a település többirányú közúti és vasúti megközelíthetősége, kedvező földrajzi elhelyezkedése, a román- és a jugiszláv határ közelsége. A környéken talált régészeti leletek igazolják, hogy a város és térsége már az újkőkorban lakott volt, de az első írásos emlék csak 1466-ból származik. Orosháza a kistérség 10 települését magába foglaló Orosházi Kistérség központja, de jelentős oktatási-, kulturális- és szórakoztató centrum is.

LÁTNIVALÓK:

Evangélikus templom: Először 1777-ben az egykori fatemplom mellett a tornya épült fel. A fatemplom helyén 1786-ban emelték a mait. 1830-ban bővítették a hajóját és összekötötték vele a tornyot. Szószékoltárát 1798-ban Péky József, orgonadíszét 1832-ben Dunaiszky Lőrincz készítette. Az oltár mellett őrzik A Zombáról hozott első harangot. A templomkertben álló oszlop az 1831 kolerajárványra emlékeztet.

Szántó Kovács János múzeum: Néprajzi és várostörténeti kiállításán kívűl időszaki tárlatok is láthatóak.

Eötvös József szobra: Kiss István alkotás.

Református templom: 1917-ben neogót ízlés szerint épült.

Kútmúzeum: Az ország egyetlen kútmúzeuma Orosházán található. 1983 óta kiállítás látható benne.

Rágyánszki-arborétum: 1975 óta természetvédelmi terület. Rágyánszki János Békéssámsoni kertész 1952-ben telepítette ide fagyűjteményét. Két hektáron kétezernél több fajnak hatezer változata látható. Legnagyobb jelentősége abban áll, hogy egzotikus fajokból szélsőségesen kontinentális viszonyaink között is páratlanul sokat sikerült fenntartania. Fenyőféléi különlegesek.

Gyopárosfürdő: A környék népe már az 1800-as évek elejétől zarándokolt ide a tóhoz, amelynek természetes sziksós vize alkalmas különféle betegségek gyógyítására. Gyógyhatását fokozza az 1950-es évek közepén fúrt 40°C-os meleg alkalikus hévíz. A tó három részből áll, a középső mellett van a strand és a gyógyfürdő. Gyopárosfürdő az Alföld gyöngyeként ismert üdülőhely. A 3,5 m mély déli tavon csónakázni, vízibiciklizni, horgászni lehet. Gyopárosfürdő jelképe az egykori víztorony, jelenleg Panoráma kilátó, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tórendszerre. Ez a kilátó ad otthont a Gyopáros történetét bemutató állandó kiállításnak is. A Gyopárosi tó partján, kellemes környezetben található hotelek, panziók nyújtanak szálláslehetőséget.

KÖZLEKEDÉS:

Orosháza a Szeged-Békéscsaba vasúti fővonalon fekszik. A településen áthalad a 47. sz. főút. Autóbusz-közlekedése a környező községekkel, valamint Budapestről, Kecskemétről.

Étterem

Szálloda

Panzió

Fogadó - Csárda

Apartman

Magánszálláshely

Strand

Gyógyfürdő

Lovarda

Aquapark

Képek