Vendéglátóhely.hu

Pásztó

Pásztó címere

A Zagyva középső folyásánál, a Mátra lábánál elterülő város.

A Zagyva középső folyásánál, a Mátra lábánál elterülő város. A környék igazgatási és kereskedelmi központja, iparosodó település, a Mátra nyugati kapuja. Az ősidők óta lakott hely a honfoglalás után a fejedelem, majd a királyi család birtokába került. A település majd 1265-ben a Rátót nemzetség birtokába került, akik hamarosan felépítették temetkező kápolnájukat, 1298-ban már vásártartási jogot szereztek a településnek. A fejlődő település földesura Tari Lőrinc 1407-ben Zsigmond királytól városi kiváltságlevelet szerzett az oppidum lakóinak. Később fokozatos fejlődésen ment keresztül 1984 óta város.

LÁTNIVALÓK:

Szent Lőrinc Plébániatemplom: A templom román – gótikus - barokk stíluselemeket visel. A XII. századból való déli falának ablaka, a XIII. században román stílusban épült torony alsó szintjén és a keresztboltozatos toronyalja. A XIV. században épült a déli oldalon álló gótikus kápolna, mérműves ablakokkal, a XVIII. században előbb megépült a barokk torony, majd a szentély határozza meg. A hajó és az egész templombelső barokkos, ugyanígy a fő és a mellékoltárok. A főoltárkép Johann Zickler műve. A déli oldalon lévő gótikus sugárboltozatú kápolnában a Ráthóti család címerével díszített kettős ülőfülke.

Hétszögletű kápolna: Román stílusú építmény a XIII. századból. Az utóbbi idők egyik jelentős felfedezése és műemlék helyreállítása. A Ráthóti család temetkezési helyének készült, kétszintes, hatszögletű építmény. 1985-ben állították helyre, az első eredeti térben kőfaragványok, a felsőtömeg és térhatásában az eredetit megközelíteni próbáló, de modern anyagokból készült, rekonstruált helyiségekben egyházművészeti kiállítás van.

Kolostor romkert: A védett műemlék együttesbe tartozó téren az 1717-ben visszatelepedő szerzetesek építették fel újra barokk stílusban rendházukat. 1965-ben alakították ki a romkertet, ahol bemutatják a XI. század legvégén épült háromhajós templom egyenes záródású főszentély, két félköríves mellékszentély és a hozzá U alakban csatlakozó kolostor alapfalait. A romok a XV. Századi gótikus átépítést is jól szemléltetik.

Hasznosi Vár: A mátrai út bal oldalán, a városhoz csatlakozó Hasznos falu határában, a Gombás-tető oldalában emelkednek a vár jelentős romjai. Az 1300-as évek elején keletkezett, a Ráthóti család építette. A török háborúk korában többször gazdát cserél, elpusztul, igazi jelentőségre szert nem tesz. Az egykori palota több méter magas romjai állnak, egy ötszögű öregtorony és egy négyzet alaprajzú torony maradványai vehetők ki a régészetileg alaposan még nem kutatott területen.

KÖZLEKEDÉS:

Áthalad rajta a 21 sz. főút, Bátonyterenye és Hatvan között terül el Pásztó.

Szálloda

Vendégház

Magánszálláshely

Képek