Vendéglátóhely.hu

Pécel

Pécel címere

A fővárossal közvetlenül határos nagyközség, az elővárosi gyűrű része.

A fővárossal közvetlenül határos nagyközség, az elővárosi gyűrű része. A Rákos-patak mentén, a Gödöllő-dombság lábánál fekszik. Az 1388-ban említett középkori település a török időkben sem pusztult el. Itt telepedik le a szabadságharc után Ráday Pál, Rákóczi fejedelem kancelláriájának igazgatója, író, publicista, művészetpártoló nemesúr. Kastélya az 1770-es évektől kezdve a magyar irodalom egyik központja.

LÁTNIVALÓK:

Ráday-kastély: Barokk stílusú, 1730-ban épült, majd Mayerhoffer András tervei szerint 1756 és 1777 között kibővül, képtárat is kap. 1825-ben tűzvész pusztítja, ekkor hamvad el a képtár is. Egyemeletes U alakú épület, háromtengelyes középrizalittal, szép kosáríves kapuval, rokokó rácsozatú erkéllyel, tört ívű oromzat címerrel, kupola fedi. Két tömbszerű, oromzatos, sarokrizalit díszíti. Belsejében a földszinti freskódíszes könyvtárterem, a szép lépcsőház, a kőkorlátos lépcsővel, az emeleti díszterem mitologikus témájú freskókkal, eredeti szépségében megmaradt. Ugyancsak gondozott az idős fákban gazdag tájképi és geometrikus részleteket egyaránt magába foglaló kert. Engedéllyel az épület és parkja egyaránt látogatható.

KÖZLEKEDÉS:

Közvetlenül Budapest mellett helyezkedik el, megközelíthető autóbusszal Budapestről valamint a környező községekből, illetve megközelíthető a 31. sz. főútról Jászberény felől.

Vendéglő