Vendéglátóhely.hu

Pécs

Pécs címere

Pécs megyei város, Baranya megye és a pécsi járás székhelye, Miskolc és Debrecen után a harmadik legnagyobb vidéki város.

Pécs megyei város, Baranya megye és a pécsi járás székhelye, Miskolc és Debrecen után a harmadik legnagyobb vidéki város. A Mecsek hegység déli lábánál, a Dráva-menti-síkság északi szélén, 120-380 m tengerszint feletti magasságban, elsőrangú fontosságú turisztikai terület közelében fekvő üdülőhellyé nyilvánított város. Történelmi nevezetességekben, műemlékekben gazdag, jelentős kulturális centrum. Gazdasági téren országos viszonylatban is egyre nagyobb fontosságú ipari és kereskedelmi gócpont. 1977-ben a városhoz csatolták Hird községet is, amelynek elsősorban gazdasági nevezetességei vannak: kendergyár, cementipari vállalat, modern sertéskombinát.

LÁTNIVALÓK:

A város nyugati része:

Volt irgalmas rendek temploma: Egyhajós, dongaboltozatos építmény, homlokzata ekletikus stílusú. 1727 és 1731 között épült, később átalakították. Az emeleti részt attika díszíti. A homlokzaton, az íves záródású fülkében elhelyezett Szűz Mária-szobor Kiss György alkotása. Szépek a templom belsejében levő intarziás oltárok. A freskókat Graits Endre festette 1908-ban.

Volt irgalmas rendek rendháza és kórháza: A XVIII. század elején épült. A Bem utca részt 1940-41-ben jelentősen átalakították. Ma a 2. Számú Sebészeti és Belgyógyászati Klinika működik itt.

Zsolnay-kút: A templom előtt kis téren áll. Az 1892-ben lebontott török kút egykori helyének közelében emelték. Zöldessárgán csillogó eozin díszíti. A kutat Zsolnay Vilmso ajándékozta a városnak. Ökörfejet ábrázoló, szecessziós stílusú eozin csészéi a nagyszentmiklósi aranylele mintájára készültek.

Janus Pannonius Múzeum: A XVIII. század végén épült, barokk stílusú épület. Főhomlokzata copf stílusú, oldalhomlokzata a klasszicizmus korában végzett átalakításra enged következtetni. Kapualjában a XIX. századból való két szép vasrácsos kapu látható. A múzeum rendkívül gazdag anyaga a Baranya megye területén végzett feltárások leleteit tartalmazza. Különösen értékesek az újabb kőkorból, a neolitikumból származó leletek, amelyeket dr. Dombay János, a múzeum főigazgatója talált Zengő-várkony határában. A régészeti osztály állandó kiállítása: Baranya története az őskortól az Árpád-korig.

Szobrok a Széchenyi téren:

Szentháromság szobor
Hunyadi János szobra
Leonárdo da Vinci szobra
Szepesy Ignác szobra
Két obeliszk

Püspöki palota: Az épület középkori eredetű, a XVII. Század végén Klimo György püspök nyugati irányában bővítette. Keleti homlokzatának mai képe 1838-1852-ből való. Kapuja klasszicizáló stílusú. Keleti homlokzatán látható Varga Imre fémből készült Liszt Ferenc szobra.

Székesegyház: Az idők folyamán alakja, külső formája az átépítések során sokat változott. Szentélye, altemploma, három hajója és két tornya a XI. században épült, román stílusban, valószínűleg a korábbi, IV. századból való római nyugati tornya állott, a keleti rész tornyait később, a XII. században emelték. A templom belső díszítésén francia szobrászok és olasz kőfaragók is közreműködtek. A pécsi építő és kőfaragó műhely egységes irányt adott a fejlődésnek: az egész Dunántúlon a Pécsett kialakult stílus vált uralkodóvá.

Berényi kút: Berényi pécsi püspökről elnevezett díszes, rokokó vasrácsos kút, a névadó püspök címerével. 1793-ból való, finom kovácsoltvas munka.

Barbakán: A kőbástya késő gótikus építmény, íves kőkeretes kapuval, lőrésekkel. A XV. században épült. A bástyához tartozó középkori várfalakat is kiszabadították a környező utcákban

A belváros keleti része:

Szent Ágoston-templom: Helyén eredetileg középkori templom állt, amelyet a törökök dzsámivá alakították át. 1712-ben az Ágoston-rendi szerzetesek temploma lett. Ma római katolikus plébániatemplom.

Pécsi Nemzeti Színház: 1893 és 1895 között épült ekletikus stílusban, neoreneszánsz elemekkel gazdagítva. Tervezője Lang Antal és Steinhardt Antal. A főhomlokzatot Erkel Ferenc, Csiky Gergely és Szigligeti Ede szobrait díszítik.

Liszt Ferenc hangversenyterem: A korábban egyházi művelődési célokat szolgáló épületben ma rangos zenei eseményeket rendeznek.

KÖZLEKEDÉS:

Pécs Délkelet-Dunántúl vasúti, közúti, autóbusz-közlekedési csomópontja. Budapest-Pécs között naponta három gyorsvonatpár közlekedik. Nyári idényben közvetlen vonatok Dombóváron, Kaposváron, Fonyódon át Tapolcáig, illetve Siófokig.

Étterem

Szálloda

Panzió

Vendégház

Fogadó - Csárda

Apartman

Magánszálláshely

Vendéglő

Borozó

Pincészet

Kávézó - Presszó

Söröző

Strand

Pub

Cukrászda

Kulturális központ

Képek