Vendéglátóhely.hu

Pilismarót

Pilismarót címere

Pilismarót a Visegrádi-hegység északi lejtőjén, a Duna-kanyarban fekvő község.

Pilismarót a Visegrádi-hegység északi lejtőjén, a Duna-kanyarban fekvő község, Lakói főleg mezőgazdasággal foglalkoznak, de a falu kedvelt üdülőhely is. A római korban a falu mellett Kis-hegyen a Castra ad Herculem nevű erőd állt. A középkori falu ami a jelenleginél kicsit délebbre volt, II. Béla a dömösi prépostságnak adományozta. A XVII. században református magyarok lakták, 1720-ban katolikus szlovákokkal telepítették be.

LÁTNIVALÓK:

Református templom: Valószínűleg még a török időkben épült, Buda visszafoglalása után a pálosoké lett. De már 1687-től újra a reformátusoké. 1818-ban bővítették, tornyát 1921-ben, egy tűzvész után építették újjá. A templom kapuján a pálosok címere látható. Hajója síkmennyezetes.

Heckenast-kúria: Egyemeletes, oromzatos középszerű épületét 1860 körül emelték, romantikus stílusban. Heckenast Gusztáv könyvkiadóé, a XIX. századi magyar művelődés jelentős alakjáé volt. Pilismaróti kúriájában az 1850-1860-as években a magyar irodalmi élet nagyjai szinte mind megfordultak. A hagyomány szerint itt, a kúria szép parkjában, egy nagy vadgesztenyefa alatt fogalmazta meg Deák Ferenc az 1867-es kiegyezés terveit.

Hideglelős kereszt: A község határában, a Duna partján, a sziklás, meredek Hosszú-hegyen áll. 1874-ben emeltette Nagy Mihály esztergomi lakos a vasállványos erősített, hatalmas keresztet a dunai hajósok számára. A néphagyomány azt tartja, hogy a hideglelősök meggyógyulnak, ha a keresztet térden csúszva háromszor megkerülik. A kereszt mellől pompás kilátás nyílik a tájra. Itt állt egykor a Duna menti római limes magasabban fekvő katonai tábora, amely a IV. század második felében épült. A szabálytalan háromszög alakú tábort négyszögű tornyokkal erősített falak védték. Az erődítményt még a IX.-XI. században is használták.

Castra ad Herculem: Az erődítmény maradványai a falutól délre, a Kis-hegynek nevezett dombon találhatók. A Constantinus császár idején épült castellumot félkör alakú tornyokkal erősített falak övezték, belsejében egy öthajós csarnok és két kisebb apszisos épület is előkerült az ásatások folyamán.

KÖZLEKEDÉS:

Esztergom közvetlen közelében található a település, megközelíthető a 11. sz. főútról.

Képek