Vendéglátóhely.hu

Pilisszentkereszt

Pilisszentkereszt címere

A Pilis és a Visegrádi-hegység között, a Dera-patak mentén, a Pilis-tető alatt fekvő község.

A Pilis és a Visegrádi-hegység között, a Dera-patak mentén, a Pilis-tető alatt fekvő község, mezőgazdasági jellegű település. Itt alapította 1184-ben III. Béla az első magyarországi cisztercita kolostort. A falu területén 1246-ban a pálos remeték is kolostort alapítottak, ennek hiteles helyét mindmáig nem találták meg. 1888-ban a Klastrom-kútnál határozták el a Magyar Turista Egyesület magalapítását.

LÁTNIVALÓK:

Római katolikus templom: Egyszerű, vidékies, barokk épület az 1700-as évekből. Homlokzati tornyos, egyhajós. Értékes, modern képzőművészeti alkotások díszítik. Kákonyi Asztrik oltárképe 1977-ből, az oltár és a szószék vörös márványból 1982-ből való. A keresztút zománcképeit szintén Kákonyi Asztrik készítette. A templom közelében a kolostor faragványos köveiből összeállított, kiállítást találunk.

Klastrompusztai romok: A falu szélétől 20 perc járásra a zöld jelzésen elérhetők az apátság feltárás alatt lévő romjai. 60 m hosszú templom, a falak, a sekrestye maradványi kerültek elő, Gerevich László ásatási periódus alatt megtalálta Gertrudis töredékes, de kiegészíthető sírkövét.

Szurdok: A községtől délre a Dera-patak áttöréses völgye a Pilis Tájvédelmi Körzet egyik legérdekesebb és leglátványosabb területe. A kék jelzésen közelíthető meg.

KÖZLEKEDÉS:

Megközelíthető Pomáz valamint Szentendre felől, illetve a 11. sz. főútról.

Étterem

Szálloda

Panzió

Kávézó - Presszó

Képek