Vendéglátóhely.hu

Sárvár

Sárvár címere

Közvetlenül a Rába mentén épült város, amelyen keresztül halad a 84 sz. főútvonal.

Közvetlenül a Rába mentén épült város, amelyen keresztül halad a 84 sz. főútvonal. Jelentős gazdasági központ, meghatározó a növénytermesztés, az állattenyésztés, ipara is fejlődő. Az utóbbi években példás gyorsasággal vált nemzetközi hírű idegenforgalmi centrummá.

LÁTNIVALÓK:

Nádasdy-vár: A vár honfoglalás kori földvárból épült ki a XIV. században. Az ötszögű erődítmény a XVI. században épült a középkori vár helyén, reneszánsz stílusban. A várárkon keresztül vezető híd, mely a kaputoronyhoz vezet, a XIX. században készült. A kosáríves kapu 1589-ben épült, alkotója Donato Grazioli. Az épületben nyert elhelyezést a házasságkötő terem, a múzeum, a városi könyvtár és a művelődési központ.

Nádasdy Ferenc Múzeum: Szinte a teljes területet a Sárvár története című állandó kiállítás foglalja el, mintegy 15 teremben. A múzeumi rész legszebb terme a díszterem. Mennyezetén Nádasdy Ferenc győztes csatáit örökítette meg Hans Rudolf Miller 1653-ban. A stukkók olasz mester, feltehetően Andreas Bertinelli munkái. A két mennyezetkép alkotója nagyon ügyelt a történelmi hűségre, képein tanulmányozni lehet a jellegzetes magyar, német, spanyol és török viseletet, illetve fegyverzetet. A díszterem oldalfalait Dorfmeister István 1769-ben készült képei díszítik.

Arborétum: A hatalmas terület helyén a XVIII. században még mocsaras terület volt. Ennek emlékét őrzik a park legöregebb fái, a 300 éves mocsári tölgyek, amelyek az arborétum közepén lévő mesterséges tó partján állnak. Állománya gazdag a különféle fenyőfák, a tiszafa, a japán stóraxfa, májusban gyönyörű rododendronok virágoznak.

Evangélikus templom: 1834-1836 között épült klasszicista stílusban. Homlokzatán négy toszkán oszlop tartja a klasszikus párkányt és timpanont. A torony a bejárat felett magasodik. Belseje és berendezése ugyancsak klasszicista.

Termélfürdő: A feltörő termálvíz 44°C-os. Az alkáli-hidrogén-karbonátos ásványvizek csoportjába tartozik, jelentős a fluorid és metabórsav tartalma is. A fürdőnek két szabadtéri medencéje és fedett medencéje is van.

KÖZLEKEDÉS:

A Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasúti fővonalon fekszik. A városon áthalad a 84. Sz. főút. Autóbusz-közlekedés a környező községekkel, valamint Szombathelyre, Vasvárra, Sopronba és Keszthelyre.

Étterem

Szálloda

Panzió

Vendégház

Fogadó - Csárda

Apartman

Magánszálláshely

Vendéglő

Pincészet

Kávézó - Presszó

Söröző

Strand

Cukrászda

Gyógyfürdő

Termálfürdő

Játékterem

Képek