Vendéglátóhely.hu

Sátoraljaújhely

Sátoraljaújhely címere

A Hegyalja és a Zempléni-hegység legnagyobb települése, a magyar-szlovák határ mentén, a Ronyva-patak mellett.

A Hegyalja és a Zempléni-hegység legnagyobb települése, a magyar-szlovák határ mentén, a Ronyva-patak mellett. Itt alakult ki a Zempléni-hegységbe irányuló turistaforgalom egyik központja, a magyar-szlovák átmenő idegenforgalom jelentékeny fokozódásával fontossága egyre növekszik. Nyaralóhely jellegű város, turistaintézményekkel. Zemplén vármegye székhelye 1756-1950 között, 1261-ben kapott városi kiváltságlevelet. Mára a Hegyalja legjelentősebb települése, a Hegyköz kereskedelmi, kulturális központja.

LÁTNIVALÓK:

Kazinczy Ferenc Múzeum: Barokk stílusú, épült 1758-1761 között, 1823-ban bővítették, 1930-ban nyerte el a mai állapotát. Egyemeletes épület, oromzatos középrizalittal. Zemplén vármegyeháza volt, 1950 óta a Városi Tanács épülete. Az 1759-1831 között élt íróról elnevezett múzeum állandó kiállítása a város történetét mutatja be a felvilágosodástól az 1848-1849-es szabadságharcig.

Zemplén Vármegye levéltára: A Városi Tanács épületének első emeletén található. Anyaga 1558-tól folyamatos, mai formájában Kazinczy Ferenc rendezte, a levéltár berendezése is az ő tervei szerint készült. Előzetes bejelentésre látogatható.

Volt Piarista templom: Középkori, eredetileg a pálosoké volt, 1786 után a piaristáké, 1626-ban Alaghy Menyhért megújította, tornya 1501-ből való, a déli oldalán álló kápolnát I. Rákóczi Ferenc építette. Főoltárát Kőrösy György állíttatta 1729-ben, a padokat Tatirek Félix pálos szerzetes faragta. Mellette a volt rendház kétemeletes, kőkeretes kapuján 1795-ös évszám olvasható. Épült 1510 körül, a második emeletét Nádasdy László építtette 1698-ban.

Kazinczy Emlékcsarnok: A hely szülöttének, az írónak, költőnek és nyelvújítónak életét és munkásságát mutatja be az Ybl Miklós tervei alapján 1862-ből származó neoklasszicista épületben lévő állandó kiállítás. Az épület görög templomot utánoz, elöl pillérek között két ion oszlop magasodik, oromzattal, alatta felirat. A védett parkban vannak Kazinczynak és családtagjainak sírjai.

KÖZLEKEDÉS:

Itt van a Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely vasútvonal végállomása. Sátoraljaújhely vasúti és közúti határállomás Szlovákia felé. Áthalad rajta a 37. sz. főút.Autóbusz-közlekedés a környező községekkel valamint Sárospatakra, Szerencsre, Miskolcra, Pálházára, Hollóházára, nemzetközi járat Királyhelmecre, Nagykaposra.

Étterem

Szálloda

Panzió

Borozó

Pincészet

Képek