Vendéglátóhely.hu

Siófok

Siófok címere

A Balaton déli partján fekvő város, amely az egész Balaton legforgalmasabb, tömegfelvevő üdülőhelye.

Belső területei városias beépítettségűek, kiterjedt, változatos üzlethálózattal, közintézményekkel. Siófokot a vasútvonal és a vele párhuzamos balatoni főút két részre osztja. Délre az anyaközség, falusi jellegét már elveszítette, korszerű földszintes és emeletes házsorokkal beépített települése terül el, északon pedig a tó felöl a város határain messze túlnyúlva a 14,5 km hosszú üdülő- és fürdőnegyed villasorai, közéjük ékelve parkok, szállodák és a nagystrand épületei tarkállanak. Kis bekötőutak vezetnek Siófok legszebb, ápolt, díszparkszerűen kialakított ligetébe. A vasútállomástól egy rövid téren át jutunk ki a főútvonalra, közben az autóbuszállomás és kis park mellett haladunk el.

LÁTNIVALÓK:

Római katolikus templom: 1739-ben emelték, eredetileg barokk stílusban. A XX. Század első évtizedében végrehajtott átépítés során elvesztette barokk jellegét, s neoromán és neogót stíluselemekt mutató külsőt kapott. Művelődési központ és könyvtár. A pirogránit burkolatú épületet 1976-ban emelték. Színháztermében rendszeresen tartanak előadásokat, az épületben gyakran rendeznek képzőművészeti kiállításokat.

Kálmár Imre Múzeum: Itt született Kálmán Imre a világhírű operettszerző. A ház falán emléktábla. Az épületben a zeneszerzőre emlékeztető kiállítás.

Halásztelep: a balatoni halgazdálkodás központja Kikötő és hajóállomás. Mai formáját 1928-1930-ban alakították ki. A kikötő területén hajójavító is működik. Itt van a balatoni hajópark téli kikötője.

KÖZLEKEDÉS:

Vasútállomásai, illetve megállóhelyei: Balatonszabadi-Sóstó-Balatonszabadi, Siófok, - Balatonszéplakfelső - Balatonszéplakalsó - Budapest - Székesfehérvár - Nagykanizsa vasúti főútvonal mentén fekszenek. Sűrű a vasúti közlekedés, a nyári szezonban különösen, hétvégéken számos tehermentesítő és üdülőszerelvényekkel. Fő közúti közlekedési vonal az M7-es autópálya és a nagyforgalmú 70. Sz. fóút, amelyből itt ágazik ki a Szekszárd felé vezető 65. Sz. főút. Autóbuszközlekedés: a városban öt helyi járat közlekedik, megfelelő a kapcsolat a déli part üdülőhelyei és az észak somogyi községek felé, közvetlen járatok Budapestről, Szegedről, Kecskemétről, Veszprémből, Kaposvárról, Tatabányáról, Keszthelyről.

Étterem

Szálloda

Panzió

Apartman

Borozó

Kemping

Hajózás - hajókikötő

Képek