Vendéglátóhely.hu

Sümeg

Sümeg címere

A Bakony és a Keszthelyi-hegység közötti, a Tapolcai-medencét a Kisalföld déli részével összekötő völgyben fekvő község kedvelt célpontja mind a bakonyi, mind a balatoni turizmusnak.

A Bakony és a Keszthelyi-hegység közötti, a Tapolcai-medencét a Kisalföld déli részével összekötő völgyben fekvő község kedvelt célpontja mind a bakonyi, mind a balatoni turizmusnak. Szép tájképi környezet, messzire nyúló történelmi és kultúrtörténeti emlékek, hangulatos városkép, műemlékek főként a meglehetős épségben ránk maradt, az elmúlt években szépen helyreállított nagyméretű vár tavasztól késő őszig sok turistát vonz ide.

LÁTNIVALÓK:

Vár - amely a település északi részén emelkedik- valószínűleg a XIII. század második felében épült, a XV. század vége felé megnagyobbították. A XVI. Század közepén olaszbástyákkal erősítették meg, a törökök nem is tudták bevenni, noha az alatta levő települést elpusztították. 1713-ban a császári csapatok felgyújtották, azóta rom 1959-1964 között részben helyreállították. A hegytetőn észak-déli irányban elnyúló vár Magyarország egyik legnagyobb és legjobb állapotban lévő várromja. Külső kaputornyából falszoros visz a belső kaputoronyhoz, amely a várudvarra nyílik. Ennek déli részén van a helyreállított öregtorony, amely a környező várfalakkal együtt a vár magja volt A várudvar északi részén áll az un. Kövesbástya. Az udvar körül sorakoztak a lakóépületek. A várban ma vártörténeti kiállítás látható.

Lószerszám múzeum: A vár alatt van. Padányi Bíró Márton veszprémi püspök istállója volt valaha, a XVIII. század közepén épült, barokk stílusban. Ma tenyészméneket tartanak benne, keleti részében pedig lószerszám kiállítás van. Mögötte lovaspálya helyezkedik el.

Szent István tér: Sümeg műemlékekben leggazdagabb része: a Vár-hegy déli lábánál fekszik. XVIII. századi barokk épületek szegélyezik: a püspöki palota, a ferences templom és kolostor s néhány szép, földszintes barokk kúria.

Püspöki palota: Épületét 1748-1755 között emeltette Padányi Bíró Márton veszprémi püspök, korábbi épületek felhasználásával. Szobrokkal és stukkóval gazdagon díszített homlokzatának emeletes középrészében nyílik a kapu, amelyet magas lábazaton álló Atlasz-szobrok fognak közre, és tartják egyúttal a virágfüzéres erkélyt. A gazdagon tagolt koronázó párkány alatt Bíró Márton püspök címere látható. A palota északkeleti sarkán hagymasisakos tornyocska emelkedik. Belsejében a földszinten kialakított kápolna érdemel figyelmet freskóival és stukkódíszeivel. Oltárképét – Szent István felajánlja a koronát Magyarország Nagyasszonyának – Vogel Gergely váci mester festette 1750-ben, az ő munkái a falfestmények is.

Kisfaludy Emlékmúzeum: Abban a XVIII. századi barokk kúriában kapott helyet, amelyben Kisfaludy Sándor született. A földszintes, boltíves tornácú kúriában a költőre és feleségére, Szegedy Rózára emlékeztető tárgyakon kívül kis helytörténeti gyűjtemény is látható.

A római katolikus plébániatemplom: Padányi Bíró Márton püspök megbízásából épült, az elpusztult középkori templom helyén, 1756-1757-ben. Szobrokkal díszített homlokzatán torony emelkedik. Az egyszerű külső a magyarországi barokk festészet talán legnagyobb értékű együttesét rejti. Az egyhajós templom belsejét Franz Anton Maulbertsch 1757-1758-ban készült freskói borítják. A fal- és mennyezetképek az osztrák mester legjobb művei közé tartoznak. A bibliai jelenetek mellett, az egyházatyákat és az alapító püspököt is láthatjuk a festményeken, sőt a sümegi előljárók csoportját is. Az oltárok szerény faragványos díszei a pompás freskókhoz igazodnak. A szép szószéket a négy evangélista és a Jó Pásztor szobra díszíti, a diadalívpillér előtt Szentháromság-szoborcsoport van.

KÖZLEKEDÉS:

Sümeg a Tapolca-Ukk-Celldömölk vasútvonal mentén fekszik, tehát mind a Balaton északi partján haladó, mind a budapest-székesfehérvár-veszprém-szombathelyi vasúti fővonal felől átszállással jól megközelíthető. A Bakonyon áthaladó 8 sz főútról Devecseren vagy Jánosházán át közelíthető meg. Autóbusz-közlekedés a környező községekkel, közvetlen távolsági járatok Budapestről, Veszprémből, Győrből, Pápáról, Keszthelyről, Hévízről, Zalaegerszegről.

Étterem

Szálloda

Pizzéria

Söröző

Cukrászda

Képek