Vendéglátóhely.hu

Százhalombatta

Százhalombatta címere

Budapesttől délre, a Duna jobb partján, a Mezőföld északkeleti csücskében elhelyezkedő város.

Budapesttől délre, a Duna jobb partján, a Mezőföld északkeleti csücskében elhelyezkedő város. Ipari település, kőolaj feldolgozása és hőerőműve kiemelkedő jelentőségű. A határában található halomsírok a kelta népek temetkezési helyei. A település a nevét is ezekről a jellegzetes alakokról kapta.

LÁTNIVALÓK:

Főtér: A modern építészet kellemes és hatásos alkotása. A szépen parkosított és burkolt térség közepén a Barátság kőolajvezeték korszerű felfogású emlékműve áll. A város kereskedelmi és idegenforgalmi létesítményein kívül a hosszan elnyúló, kétszintes, üveg és alumíniumfalú városi tanácsháza és tömegszervezeti központ.

Matrica múzeum: (ejtsd: mátrika) A római kori település nevét viseli. A mai Dunafüreden épült Matrica katonai tábora és polgári települése. A középkorban a tábor területén állt Báté falu, melynek Árpád-kori templomát a közelmúlt ásatásai hozták napvilágra. A múzeumban barangolva 4000 év történelme elevenedik meg a bronzkortól napjainkig. Az állandó kiállítás mellett rendszeres időszaki kiállítások, változatos programok, előadások, játszóházak várják a látogatókat.

Állandó kiállítás:
Százhalombatta története a bronzkortól napjainkig (régészeti, történeti, helytörténeti, néprajzi kiállítás)

Régészeti Parkban áprilistól októberig
A Régészeti Park Magyarország első őskori szabadtéri múzeuma, mintegy öt hektár területen épül, ahol a bronzkorból, vaskorból feltárt házak, kemencék, melléképületek hiteles másolatai épülnek. A százhalmok a mai Óváros fölött található vaskori temetkezési helyek, az előkelők sírkamráit rejtik magukba. A 115. számú nagy halom alatt tárta fel Holport Ágnes régész azt a szenzációs 2700 éves tölgyfából épített folyosós sírkamrát, melyet a helyszínen mutatunk be. A látogatható halomsírban hang- és fényeffektusokkal kísért, többnyelvű multimédiaprogram mutatja be a kor temetkezési szertartását. A halmok között az őskori élet elevenedik meg. Az őskori kézműves technikákat élvezettel gyakorolják a látogatók, miközben az itt termesztett tönkölybúzából lepényt süthetnek, régi korok receptjei szerint készült ételt kóstolhatnak.

SZOLGÁLTATÁSAINK
Egyéni látogatóknak:
A Régészeti Park és a halomsír megtekintése, kirándulás a bronz- és vaskori földvárba
Csoportoknak (előzetes bejelentkezés alapján): a. Idegenvezetés (több nyelven): Régészeti Park, 115. sz. halomsír, bronz- és vaskori földvár
b. Kézműves foglalkozások: őskori kézműves technikák: szövés-fonás, ékszerkészítés, agyagozás, csonteszköz készítése - az elkészített tárgyak elvihetők!
c. Lepénykóstolás: a helyszínen, kemencében frissen sütött őskori lepény kóstolása
d. Ételkóstoló: régi korok receptjei szerint készült ételkóstoló
e. Nyári táborok: július folyamán egy-egy hetes életmódtáborokba lehet jelentkezni általános iskolás gyerekeknek.
Szakmai és népszerűsítő kiadványok mellett őskori edénymásolatok, "ékszer" - másolatok, képeslapok, kiadványok, videofilmek is kaphatók. A kiadványok és videofilmek angol, német nyelven is megvásárolhatók.

KÖZLEKEDÉS:

Megközelíthető a 70. sz. főútról, Budapest és Székesfehérvár között elterülő város.

Étterem

Szálloda

Fogadó - Csárda

Pizzéria

Képek