Vendéglátóhely.hu

Szentes

Szentes címere

A Tisza közelében az ősi Tisza-medrében folyó Kurca mentén elhelyezkedő város Szentes.

A Tisza közelében az ősi Tisza-medrében folyó Kurca mentén elhelyezkedő város Szentes. Harmonikus, kellemes városképe, kulturális intézményei, szép parkos fekvésű, sportolásra alkalmas strandfürdője, népszerű versenyuszodája, 78°C-os hévízzel táplált termálfürdője, a Tisza és a Körös közelségéből adódó fürdési, horgászati és vízi sportlehetőségek kedvelt idegenforgalmi célponttá teszik. Kedvelt sétahely a természetvédelem alatt álló Széchenyi-liget. Termélvízzel fűtött hajtatóházakban híressé vált a primőr zöldségtermelés, nemzetközi hírű a szegfű és rózsakertészete.
Szentes vidéke Magyarország legnagyobb hévíz-feltáró tevékenységének színtere és Európa legsűrűbb geotermikus mezője, közigazgatási területén összesen 32 termálkút üzemel. A kiemelt termálvizek alkáli hidrogén-karbonátos ásványvizek, esetenként jelentős fluoridion és metakovasav tartalommal. A kutak talpmélysége 1593 és 3250 méter között változik, valamennyi kút hőfoka 60 °C feletti, 23 kút vize 90°C feletti kifolyási vízhőfokú.

LÁTNIVALÓK:

Református templom: Kora klasszicista stílusban 1808-1826 között épült.

Református lelkészlak: Klasszicista stílusban 1836-ban épült. Az önkényuralom idején Vörösmarty Mihály is menedéket talált benne.

Szent Anna templom: Az 1768-ban fölépült barokk templomot 1844-ban a torony kivételével lebontották, és 1847-ben klasszicizáló ízlés szerint újjáépítették. A mennyezet képeit Rudnay Gyula és Endre Béla festette.

Koszta József Múzeum: Épült 1840 körül., klasszicista stílusban. A múzeumot 1897-ben Csallány Gábor alapította. Ásatásainak eredményeképpen régészeti anyaga főként őskori és népvándorlás kori leletekben gazdag. Értékes a néprajzi gyűjteménye. Az erdélyi születésű Koszta József csaknem négy évtizeden át alkotott a városban és felsőréti tanyáján. A múzeum előtt álló Kubikos szobor Borbereki Kovács Zoltán alkotása. A szentesi Koszta József Múzeum 2006. március 15. óta kiállításaival, 2007. februárja óta irodáival is a volt Megyeháza felújított épületében működik (Kossuth tér 1.). A Széchenyi ligeti épület ideiglenesen raktárként funkcionál.

Strandfürdő: Vizet az 1959-ben fúrt, 517 méteres kútból feltörő 27°C-os meleg kút szolgáltatja. Télen sátorral befedhető verseny, nyári úszó és gyermekmedence is van.

Hévízfürdő:1958-ban fúrt, 1735 méterről feltörő, percenként 1200 liter 78°C-os meleg gyógyvízre települt.

Evangélikus templom: 1905-ben Francsek Imre tervei szerint neogótikus stílusban épült. Oltárképe a szentesi születésű Hegedűs László alkotása.

Horváth Mihály emléktábla: Itt állott a szülőháza, Domborműve Borsos Miklós alkotása.

KÖZLEKEDÉS:

Vasúti összeköttetése Budapesttel, Makóval, Kiskunfélegyházával, Hódmezővásárhellyel-Szegeddel és Orosházával. Jó minőségű közút köti össze az említett városokkal és Szarvassal. A helyi és környékbeli forgalmat autóbusz járatok bonyolítják le.

Étterem

Panzió

Vendégház

Fogadó - Csárda

Apartman

Kávézó - Presszó

Söröző

Kemping

Gyógyfürdő

Termálfürdő

Üdülőház

Játékterem

Képek