Vendéglátóhely.hu

Szentgotthárd

Szentgotthárd címere

Vas megye délnyugati csücskében, közvetlenül az osztrák határ mentén, a Rába jobb partján elterülő kisváros.

Vas megye délnyugati csücskében, közvetlenül az osztrák határ mentén, a Rába jobb partján elterülő kisváros. Egykori gazdasági szerepét fokozatosan kezdi visszanyerni. A magyar államalapításkor itt húzódott államhatárunk. A Rába és a Lapincs összefolyásánál már a XII. század elején létezett egy templom. Védőszentjének, Szent Gotthárdnak nevét vette fel a hozzátartozó falu. E település további sorsát a cisztercita apátság megalapítása határozza meg. Hunyadi Mátyás idejében a mezőváros oppidum rangra emelkedett. Itt szenvedett el a török sereg 1664. Augusztus 1.-én nagy vereséget. 1872-ben megnyílt vasútvonal bekapcsolta a hazai és stájer gazdasági életbe. A várostól keletre, néhány kilométerre a máriaújfalui víztározó kínál kellemes fürdési, horgászási lehetőséget.

LÁTNIVALÓK:

Római katolikus templom: 1748-1764 között barokk stílusban. Homorúan íves homlokzatát gazdag kőfaragások, aranyozott apáti címer és szép párkányzat díszíti. A falat kő tagozatos ión falpillérek tagolják. Igen gazdagon díszítettek a belső falak és terek. Gyönyörű Dorfmeister István hatalmas kupolafestménye, amelyen a szentgotthárdi csatát elevenítette fel. Az oltárképet Matthias Gusner festette, aki Szent Gotthárd magyar vonatkozású csodatetteit örökítette meg. A berendezési tárgyak barokk kialakítással készültek.

Volt cisztercita kolostor: A barokk együttes szerves része, a templommal légyegében egybeépült. A homlokzat osztópárkánya egyszerű, főpárkánya gazdagon tagolt. A kolostor belső értékei közül különösen az emeleti szint emelkedik ki. A szentély melletti emeleti részen lévő egykori könyvtár ma házasságkötő terem. Itt a freskókat Gusner Mátyás készítette.

Színház: 1677-ben épült kora barokk stílusban a volt XII. századi cisztercita templom alapfalainak egy része fölé. A XVIII. század végén magtárrá átalakították. 1988-ban az épületet felújították és reprezentatív színházterem lett belőle.

Helytörténeti múzeum: A múzeumban a vidék tárgyi emlékeit állították ki.

KÖZLEKEDÉS:

Közvetlenül az osztrák határ mentén terül el, megközelíthető a 8.sz. főútról valamint vasúttal, autóbusszal.

Étterem

Szálloda

Panzió

Vendégház

Magánszálláshely

Vendéglő

Képek