Vendéglátóhely.hu

Szolnok

Szolnok címere

A város megyeközpont, a megye névadója.

A város megyeközpont, a megye névadója. Az Alföld közepén, a Tisza jobb partján, a Zagyva torkolatában fekszik. Napjainkban ipari, közigazgatási és kulturális centrum. A város fekvésénél fogva mindig fontos szerepet játszott hazánk történelmében. Tiszai átkelőhely volt.

LÁTNIVALÓK:

Új vasútállomás: Az út vasútállomást 1975-ben adták át. A tér neve a város első említésének 900. Évfordulóját idézi.

A Jubileumi emlékmű: Más néven Tanúhegy című alkotást is 1975-ben avatták fel. Gyurcsek Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész és Kempis Miklós építész munkája. Az egymásra rakódó rétegek az egymás fölött tornyosuló évszázadokat jelzik, a reliefeken az adott évszázad jellegzetes eseményeit örökítette meg a művész. A Kossuth tér a város régi, központi tere, melyet a 4-es fő közlekedési út keresztez.

Az 1848-as szabadságharc hőseinek emlékműve: 1868-ban állították ezt az emlékművet az 1848-1849-es szabadságharcban elesett hősök emlékére. Felirata a következő: „Ahol a legtöbb hazafi áldozata vérét, ott nyílik a legszebb a szabadság virága”.

Szigligeti Színház: A Tisza Szálló közelében található színházat 1912-ben nyitották meg. Az Englert Károly tervei alapján készült színházépület a többszöri bővítések következtében úgyszólván teljesen elvesztette eredeti karakterét.

Tisza-híd: Egykor fahíd ívelte át a folyót, 1911-ban ezt kőhíddal cserélték fel. 1919-ben, majd 1945-ben felújították. A Tiszán átkelve Tiszaligetre jutunk.

Termál strandfürdő: A 6000 személy befogadására alkalmas termálfürdő a helyi hidrokarbonátos gyógyvizet hasznosítja.

Vártemplom: 1822-1824-között épített, klasszicista stílusú római katolikus templom.

Szolnoki Galéria: Damjanich Múzeum kiállító helyisége. Az egykori zsinagóga épületében talált otthonra.

Belvárosi plébániatemplom és kolostor: 1724-1757-között épült, barokk stílusú ferences templom. Szolnok legjelentősebb műemléke. A torony 1835-ben készült el. A külső szerkezeti megoldások és a belső tér egyaránt az egységes barokk szerkezetet mutatják.

Xavéri Szent Ferenc-kápolna: 1749-ben építették a pici barokk kápolnát az 1735-ben pusztító pestis emlékére. A fogadalmi kápolna négyzetes alaprajzú, kisméretű hajója dongaboltozatos, melyhez pici szentély kapcsolódik.

KÖZLEKEDÉS:

Itt keresztezik egymást a Budapestről a Tiszántúl északi része, illetve déli része felé vezető vasúti fővonalak. Innen indulnak ki a vasútvonalak Hatvan, Kiskunfélegyháza, és Hódmezővásárhely felé. Sűrű autóbusz-közlekedés a környező községek felé, közvetlen járatok Egerből, Gyöngyösről, Mátraházáról, nemzetközi járat Nagybányára, Marosvásárhelyre.

Étterem

Szálloda

Fogadó - Csárda

Apartman

Turistaház

Kollégium

Képek