Vendéglátóhely.hu

Szombathely

Szombathely címere

Az Ausztriával határos nyugat-dunántúli terület természetesen gazdasági és szellemi központja.

Az Ausztriával határos nyugat-dunántúli terület természetesen gazdasági és szellemi központja: 77000 lakosú város, Vas megye a szombathelyi járás székhelye. Gazdag római emlékei, barokk látnivalói, számos modern kulturális létesítménye, valamint a hagyományos Savaria rendezvények sora párosulva a vendégfogadás feltételeinek kibontakozásával idegenforgalmi tekintetben egyre jelentősebb tényezővé avatják a várost.

LÁTNIVALÓK:

Smidt múzeum: 1773-ban épült, barokk stílusban. A múzeumban megtekinthető dr. Smidt Lajos szombathelyi sebészorvos magángyűjteménye, amelyet 1868-ban a városnak adományozott.

Bartók Béla Terem: 1881-ben épült, romantikus díszítőelemek felhasználásával. A zsinagóga építője Ludvig Schöne bécsi építész volt. 1975-ben az épületet hangversenyteremmé alakították, amely a Szombathelyi Szimfonikus Zenekarnak ad otthont.

Savaria múzeum: 1905-1908 között épült, elektikus stílusban, Czigler Győző egyetemi tanár tervei alapján. A toldalékként hozzáépített kultúrterem 1910-ben készült, szecessziós stílusban. A múzeum előtt terül el a Horváth Boldizsár-park, amely a város legrégebbi parkja, benne Tóth István, Horváth Boldizsár szobra áll.

Kámoni Arborétum: A díszkertet 1842-ben alapította Saághy Mihály, akinek törekvését fia Saághy István valósította meg, s hozta létre az igazi arborétumot. Az 1920-as években már 20 hektáros területen terült el a botanikus kert, benne több mint 550 fajta fával s cserjével. Ma területe 25 hektáros s a benne található fafajták száma meghaladja a 3000-et. A gyűjtemény 260 fenyőfát tartalmaz, egyedülálló a tölgygyűjteménye.

Tófürdő: A fedett uszoda szomszédságában található szabadtéri strand.

Járdányi Paulovics István Romkert: Savaria maradványainak legnagyobb egybefüggő részletét a Romkert tárja a látogatók elé. A Romkertben végzett ásatások során 1-4. századi és középkori épületmaradványok kerültek a felszínre: császári palota, közfürdő, vámház, Mercurius-szentély, továbbá műhelyek, fazekaskemencék, római útmaradványok, mozaikfelületek és vár. Legértékesebb része a palotakomplexum. Hatalmas csarnokát egykor mozaikpadló takarta, mely mai töredékes állapotban is Pannónia legnagyobb egybefüggő mozaikfelülete.

Szombathelyi Képtár:Az 1985-ben megnyílt Szombathelyi Képtár országos gyűjtőkörű múzeum, évente 15-20 időszaki kiállítást rendez. Törzsgyűjteményében régebbi darabokat is őríz, de a művek többsége XX. századi magyar művészekhez kötődik. Sok kép származik a 80-as évek új festészeti hullámából, de jelenleg a gyűjtés elsősorban a fiatal művészek munkáira irányul. A Képtár tulajdonát képezi a kortárs textilgyűjtemény, amelynek 2500 darabból álló anyaga főként a már 1970 óta Szombathelyhez kötődő textilbiennálék nyomán került a múzeumba.

Szent Márton - templom: A hagyomány szerint a Szent szülőháza fölé épített templom valójában a Kárpát-medence egyetlen, a IV. század óta folyamatosan használt kultuszépülete. Az egykori temetőkápolna helyén már a IX. században templomot emeltek. A szentély román kori és gótikus részleteket őríz. Az épület jelenlegi barokk formáját 1668-72 között nyerte el. A templom előtti kúton áll Rumi Rajki István szobra - Szent Márton megkereszteli édesanyját - emlékeztetve a város és leghíresebb szülöttjének kapcsolatára.

KÖZLEKEDÉS:

Szombathely a Nyugat-Dunántúl legjelentősebb vasúti csomópontja. Számos fontos és forgalmas út is találkozik Szombathelyen, gy a 8. Sz. főútból Kámnál kiágazó 87. sz. kám - szombathely - kőszegi főút és a 86. sz. rédics - körmend - szombathely - csorna - mosonmagyaróvár főút.

Étterem

Szálloda

Panzió

Fogadó - Csárda

Vendéglő

Kávézó - Presszó

Pizzéria

Bár

Képek