Vendéglátóhely.hu

Tapolca

Tapolca címere

Tapolca a Balaton-környék turisztikai tekintetben kiemelkedő jelentőségű részletének, a hajdani Balaton-öböl helyén kialakult, vulkanikus bazalthegytől környezett Tapolcai-medence szélén fekvő, egyre látogatottabb városa.

1977-ben hozzácsatolták Diszel községet is. Természeti érdekességei, kultúrtörténeti hagyományai és műemlékei miatt igen látogatott hely. Környéke elsőrangú kirándulóvidék. Tapolcáról könnyen elérhetők a Tapolcai-medence legszebb bazalthegyei, elsősorban a Szent György-hegy (6 km) és a Csobánc (4 km). Északnyugati irányban Sümeg 18 km, dél felé Szigliget mindössze 12 km, tehát a Balaton is közel van.
Tapolcai-medence: A Tapolcai-medence egykor a Balaton nyugati medencéjéből északra felnyúló öböl volt. Nyugat felől a Keszthelyi-hegység, délről a Balaton, északról és keletről a Bakony nyúlványai határolják. Magyarország egyik legérdekesebb tája, jellegzetessége a síkságból szigetként kiemelkedő sok bazalthegy, az egykori vulkáni működés maradványai. Ezek közül a legismertebbek és a legtöbb kirándulót vonzzák a Badacsony, a Szent György-hegy, a Gulács, a Csobánc. A medence legnagyobb városa a névadó Tapolca.

LÁTNIVALÓK:

A római katolikus templom: román stílusban készült a XIII. század elején. Turul ispán építtette egy korábbi, XI-XII. századi templom helyén. A XV. században gótikussá alakították, 1757-ben Padányi Bíró Márton veszprémi püspök barokk stílusban bővítette. Ekkor készült a torony, és a hajó boltozata. A gótikus szentély külső falán XV. századi freskó maradványai láthatók.

Bauxitbányászati gyűjtemény: Amelyet a Bakonyi Bauxitbánya Vállalat hozott létre, a templom mellett álló egykor 1872-ben épült zárdában látható.

Romkert: A templom dombon, a római katolikus templom körül található. Konzervált állapotban látható a római birtok központ épületeinek maradványai, s Turul ispánnak a római falakra ráépített udvarházának romjai. Az utóbbit a karthauziak a XV. század második felében fákkal megerősített kastéllyá alakították át, az ásatások a templom és az iskola között tárták fel a maradványokat.

Plébánia épülete: Az általános iskola is középkori eredetű, ez utóbbihoz kapcsolódik az ún. kántorház amely Tapolca legrégebbi, több évszázados iskolája volt, ma a Városi Múzeum otthona.

Malom-tó: A templom-domb alatt van, öreg házak és szép park között. A tóból kifolyó Tapolcai-patak egy 200 éves vízimalom kerekét forgatja.

Tavasbarlang: A közép Európában egyedülálló látványosság, a Tavasbarlang, a város szívében található. 1902-ben kútásás során fedezték fel, majd tíz évvel később a látogatók előtt is megnyitották. A karsztvíz által kialakított háromszintű barlangrendszer alsó termeit és a felső járatok egy részét 19 Celsius-fokos víz borítja. Ezt a mintegy 300 méteres szakaszt csónakkal lehet körbejárni. A változó mélységű, tiszta vízben jól láthatók az alsó termekbe vezető lejáratok is. A barlang különleges klímájának gyógyhatását régóta ismerik. A viszonylag állandó, 14-16 Celsius-fokos hőmérséklet, a közel 100%-os relatív páratartalom és a rendkívül tiszta levegő az allergiás, asztmás és egyéb légzőszervi megbetegedésben nyújt segítséget. Erre a célra a másik ágat az 1925-ben felfedezett korházbarlangot használják.

KÖZLEKEDÉS:

Tapolca vasúti csomópont. Végállomása a Balaton északi partján végighaladó Budapest-Székesfehérvár-Tapolca és Tapolca-Keszthely, valamint a Celldömölk-Tapolca vasútvonalak. Távolsági autóbusz-forgalom köti össze a környező községekkel, ezenkívül közvetlen autóbusz-járatok Veszprémbe, Sümegre, Pápára.

Étterem

Szálloda

Panzió

Fogadó - Csárda

Pizzéria

Képek