Vendéglátóhely.hu

Tihany

A Balaton leglátogatottabb üdülő és főként kirándulóhelye a tóba mélyen benyúló Tihanyi-félsziget.

A Balaton leglátogatottabb üdülő és főként kirándulóhelye a tóba mélyen benyúló Tihanyi-félsziget. Hossza 5,5 km, szélessége 2-3 km. Szélein magas dombok emelkednek, belsejét két, egymással összefüggő magas fekvésű katlan tölti ki. A déli, magasabb szintű katlan közepén a Balaton tükrénél kb. 25 m magasabb külön kis tó, az ún. Belső-tó látható. Maga Tihany község és a tihanyi üdülőtelep a félsziget keleti részén alakult ki és egyre jobban lehúzódik a félsziget déli csúcsa felé. Hazánk első tájvédelmi körzetét a félsziget hegyeit, völgyeit turistautak hálózzák be, amely mentén csekély fáradséggal ismerhetjük meg a változatos szépségű táj nevezetességeit.

LÁTNIVALÓK:

Apátsági Templom és Kolostor: 1055-ben alapították, a XVIII. század elejére az elpusztult együttesből csak az altemplom maradt meg, efölé emelték az új barokk templomot 1719-1754 között. Kéttornyos nyugati főhomlokzatát erőteljes övpárkány és egyszerű falipillérek díszítik. A tornyok közötti, íves vonalú oromzatban Szűz Mária és Szent Ányos fülkeszobrai állnak. A szép barokk főkapun az építtető Lács apát címere, valamint Szent Benedek és Szent Skolasztika szobrai láthatók. Az egyhajós templom pompás berendezését Stuhlhoff Sebestyén faragta 1753-1779 között. A szobrokkal ékesített oltárok és a remek orgonaház mellett a legjelentősebb alkotás a gazdagon faragott szószék, amely Magyarországon művészi szempontból szinte páratlan. Az altemplom a XI. századi megmaradt része, háromhajós, román keresztboltozattal fedett, dísztelen tér. Középen az alapító király, I: András csavart szárú keresztel megjelölt sírja látható.

Tihanyi Múzeum: A templomhoz kapcsolódó s vele egy időben készült kolostorépületben van. A Balaton-vidék történelmét mutatja be az emeleten, a földszinten időszaki kiállítások láthatók, pincéjében pedig kőtár van. A múzeum udvarában nyaranta kamarazenekari estek, a templomban orgonahangversenyeket rendeznek.

A tihanyi ófalu: Egész területe műemlékileg védett, nagyrészt megőrizte eredeti állapotát. Az itteni nép építészet jellegzetes anyaga a félszigeten bányászott szürke balzattufa, valamint nád, amelyből a tetőket készítették. Néhány szép parasztház együttese szabadtéri néprajzi múzeumként szerepel, ezeknek a berendezése is korabeli.

A Visszhang-domb: A Pisky sétány végénél emelkedik. Egykor Tihany legnagyobb nevezetessége volt, Csokonai Vitéz Mihály is megénekelte. Régen tizenhat szótagból álló mondatot is visszavert, manapság egy-két szótagból is csak akkor cseng vissza, ha tiszta idő, nem fúj a szél és a félszigeten teljes a csend.

A forráskúpok: Az egykori vulkáni működésű utójelenségeként feltörő hévforrások, gejzírek emlékei. Száznál több ilyen forráskúp található Tihany-félszigetén, a vízből kiváló hidrokvarcit és musztafa építette fel őket. A legkönnyebben megközelíthető a sárga kereszt jelzésen a templomtól.

KÖZLEKEDÉS:

Tihanynak vasút vonala nincs. A balatonfüredi vasútállomásról rendszeresen közlekedő autóbuszjáratok indulnak Tihany felé, ez a legkényelmesebb megközelítési lehetőség. A 71. sz. főútból a Tihany-flsziget nyakánál ágazik ki a pormentes burkolatú út, amely mintegy a község főutcája. Menetrendszerű autóbuszjáratok Balatonfüred és Tihany között, közvetlen autóbusz kapcsolat Veszprémmel, Várpalotával, Székesfehérvárral, Budapesttel, az északi parti üdülőhelyekkel, nyáron Csehszlovákia és Ausztria felől is.

Étterem

Szálloda

Panzió

Vendégház

Fogadó - Csárda

Apartman

Magánszálláshely

Borozó

Pincészet

Söröző

Strand

Üdülőház

Képek