Vendéglátóhely.hu

Tiszacsege

Tiszacsege címere

Tisza menti, mezőgazdasági jellegű település termálfürdővel, a komp a szemben levő Ároktőre visz át.

Tisza menti, mezőgazdasági jellegű település termálfürdővel, a komp a szemben levő Ároktőre visz át. Természetvédelmi területe a Tisza hullámterében a Kiskácsa-erdő, Kácsa sziget, Nagykácsás morotvamaradványokkal tarkított fűz, nyár és keményfaligetek találhatók.
Vadban és halban gazdag vidékünkön vadászok és horgászok a biztos fogás reményében egész évben hódolhatnak szenvedélyüknek.
Változatos és színes programokkal várják az ide érkező turistákat, júliustól szeptemberig a motocross-versenytől a gasztronómia rendezvényeken keresztül a hagyományos Csege Napokig.

LÁTNIVALÓK:

Hortobágyi nemzeti Park: Hortobágy neve először egy 1267 évi írásban fordul elő Chartybak alakban. A Hort előtag először egy falura utal, nevét a vadászkutya, agár jelentésű hort főnévből kapta. A bágy, felszíni mélyedést jelentett, amelyben megállt a víz, sőt csapadékos időben még folydogált is. A Hort falun áthúzódó bágy összevont alakjából a Hortobágy-ból származna a név. A puszta, majd a község már a folyóról kapta nevét. A Közép-Tisza vidék legsíkabb kistáját, a 2300 km2 kiterjedésű Hortobágyot északnyugaton a Tisza, délen a Nagykunság, valamint az egykor mocsaras Sárrét, keleten a Hajdúsági-löszhát határolja. Területén 1973 óta működik a Hortobágyi Nemzeti Park 53000 hektáron, védi a puszta építészeti értékeit, flóráját és faunáját. A Hortobágyot rezervátummá nyilvánították. Az egyetlen olyan nemzeti park, amelynek a területén gazdálkodás folyik. A legnagyobb gazdaság, a Hortobágyi gazdaság bevételének több mint a fele az állattartásból származik, a szürke marhákat már csak a génmegőrzés érdekében tenyésztik, a lótenyésztés a sportlovak tenyésztésére szorult vissza, a juhtenyésztés és a baromfitenyésztés nagyméretűvé vált. Itt van a világ egyik legnagyobb épített tógazdasága, halászata mellett nádgazdálkodása is jelentős. A legnemesebb, legszebb hortobágyi madár a daru, amely ősszel, tavasszal átvonulás idején ritkán ma is látható. Óriási tömegben érkeznek szeptember végén, október elején a vadlibák, hogy a szigorú tél beállta előtt tovább vonuljanak dél felé. Visszafelé vonulás kora tavasszal ismét benépesíti a hortobágyi vizeket és májusig Európa egyik leggazdagabb vízimadár tanyahelye ilyenkor a Hortobágy. Ezenkívül vadkacsák, vízicsibék, szárcsák, foglyok, fürjek, ugartyúkok stb., a víz és a puszta jellegzetes madarai élnek a Hortobágyon, néha még túzok is található. A ragadozómadarak közül a parlagi sas, kékvércse, sólyom fészkel a pusztaság szélén a tiszai ártéri ligetekben.

Halastói őrház: Egykor útkaparóház volt. A Hortobágyi Nemzeti Park kiállítása a puszta természetes és mesterséges vizes élőhelyeinek életét mutatja be értékes madárgyűjtemény, élőképek és dioráma segítségével.

Zsellérház: 1833-ban épült, 1963-ban nyílvánították műemlékké. Jobbágylakói kezén apáról fiúra szállt. Az első falumúzeum volt hazánkban. Belső berendezése, a lakosság adományozta tárgyakkal, századforduló szegényparaszti ház belsőit idézi fel.

KÖZLEKEDÉS:

Debrecen-Füzesabony vasúti vonalon fekszik, a 33. sz. illetve a 35. sz. főútról közelíthetjük meg Tiszacsegét.

Strand

Termálfürdő

Képek