Vendéglátóhely.hu

Tiszafüred

Tiszafüred címere

A Tokajnál kezdődő Tisza-szakaszt az egyre alföldiesebb jellegűvé váló folyó tájai jellemzik.

A Tokajnál kezdődő Tisza-szakaszt az egyre alföldiesebb jellegűvé váló folyó tájai jellemzik. Mind szélesebben terül el a Tisza , nagy kanyarokat, pántlikat vet. Partjai mentén sűrűn sorakoznak a kis tiszai községek, s az utóbbi években országos nevezetességűvé lett ipartelepek. A Tisza mentén fekvő település, nyaraló jellegű község, 46 °C hőmérsékletű hévíztől táplált fürdővel, szállodákkal, az alföld Balatonja mellett helyezkedik el.. Tiszafüred nevezetes népművészeti központ volt, híresek voltak szűrszabói, nyergesmesterei és különösen fazekasai. Tiszafüred mindig fontos szerepet játszott a történelem folyamán, hiszen az egyik legfontosabb tiszai átkelőhely volt. Idegenforgalmát a Tisza-tó és a Hortobágyi Nemzeti Park közelsége teremtette meg. Szabadvízi strandja az egyetlen természetes tiszai magas parton található, hatalmas füves napozóterülettel.

LÁTNIVALÓK:

Kiss Pál Múzeum: Az 1840 körül épült Lipcsey-kúria a klasszicista stílusú vidéki kúriaépítészet szép példája. Az arányos méretű, földszintes épületet cseréphajzatú sátortető fedi. Az elülső homlokzatából kiugró timpanonos portikuszt négy vaskos oszlop tartja. Az épületben a megye egyik legrégebbi alapítású múzeumát tekinthetjük meg.

Nyúzó Gábor fazekas tájház: Tiszafüred az alföldi fazekas hagyományokat őrző települések legjelesebbike. A Nyúzó család ennek a nagy múltú kézműiparnak jeles folytatója volt. Az ő házukban történik ennek a fazekasságnak a bemutatása, egyúttal az enteriőr a lakáskultúra múlt századi állapotára is utal. Nyeregtetős szerkezetű, náddal fedett épület, az udvari homlokzaton végigfutó kettős oszlopos tornáccal.

KÖZLEKEDÉS:

Tiszafüred, a debrecen-hortobágy-füzesabonyi 33-as út mentén helyezkedik el.

Étterem

Szálloda

Panzió

Vendégház

Fogadó - Csárda

Apartman

Magánszálláshely

Borozó

Motel

Horgásztó

Képek