Vendéglátóhely.hu

Tokaj

Tokaj címere

Tisza parti település, a Tokaji-hegység tövében fekszik, a 38-as úton érhető el.

Tisza parti település, a Tokaji-hegység tövében fekszik, a 38-as úton érhető el. Üdülőhely jellegű, borairól világhírű község a Tisza és a Bodrog összefolyásánál, a Nagy-hegy tövében. Tiszai átkelőhely vasúti és közúti híddal. A Hegyaljai borvidék hagyományos centruma, újabban egyre jobban fejlődő idegenforgalmi gócpont mind a belföldi, mind a külföldi turistaforgalom tekintetében.

LÁTNIVALÓK:

Tokaji Múzeum: Copf stílusú, épült 1790 körül, volt görög kereskedőház. Egyemeletes, hatalmas kosáríves, virágfüzérdíszes kapuval. Kiállításai Tokaj és a Hegyalja mezővárosainak XVI-XX. Századi történetét, a földszinten Béres Béla esperes egyházművészeti gyűjteményét mutatják be.

Pincemúzeum: Kiállításán Tokaj borának múltja

Volt görögkeleti (ortodox) templom: Késő barokk, épült 1770 körül, homlokzati toronnyal, kőkeretes kapuval és 4 ablakkal. A homlokzaton hat pillér, ión fejezetekkel, melyek a timpanonos párkányt tartják. A széleken copf kővázák. Berendezéséből az ötvösművek Miskolcra, ikonosztázának alsó két sora, illetve a királyi és a diakonusi ajtók Nyíregyházára kerültek az első világháború után. Ma kiállítóhely.

Volt Rákóczy-Dessewffy-kastély: Valójában sóház. Dr. Münnich Ferenc u. 19-21. 1700 körül épült, barokk stílusban. Két egyemeletes, azonos kialakítású manzárdtetős épület, közöttük négy nyílásos kőkapuzat látható. Ma középiskolai diákotthon.

Vár: A Tisza és Bodrog összefolyásában egy falmaradvány és 4 földbástya jelzi helyét. Már Anonymus említi az itt állott Hímesudvar várát, amelynek helyén épült a XIV. század végén Tokaj vára, a XVI-XVII. Századi végvár magja.

Tokaj-hegyalja: Az Eperjes-Tokaj – hegylánc déli, délkeleti és délnyugati pereme, jellegzetes mezővárosi településekkel, szőlőtermesztéssel és európai hírű borászattal.

KÖZLEKEDÉS:

Tokaj a Budapest – Miskolc - Nyíregyháza vasúti fővonal mentén fekszik. Távolsági autóbuszjáratok a környező községekbe. Tokajon áthalad a Miskolc-Sátoraljaújhely 37 sz. főútból Bodrogkeresztúrnál kiágazó és Nyíregyházára tartó 38 sz. főút.

Étterem

Szálloda

Panzió

Vendégház

Fogadó - Csárda

Borozó

Pincészet

Képek