Vendéglátóhely.hu

Tótkomlós

Tótkomlós címere

Tótkomlós, a Békés megyei kisváros, Orosházától 18, Békéscsabától 45, Szegedtől 60 km-re található.

Nagyközség, kiemelt alsó fokú központ. Az Árpád-kori falut a török kiűzése után 1746-ban szlovákok telepítették be. Ma is eleven a nyelvi, kulturális és tárgyi hagyományőrzés. Tótkomlós 1993-ban kapott városi címet. A város lakossága a kedvező földrajzi adottságokat kihasználva alapvetően mezőgazdasággal foglalkozik. A terület kiemelkedő természeti-, kultur- és helytörténeti értéke a Száraz-ér, mely a Maros hordalékkúpján kialakult természetes árok, vízfolyás.

LÁTNIVALÓK:

Szlovák tájház: Az ország első tájháza, 1866-ban épült parasztházban a Népművészeti és Háziipari Szövetkezet rendezte be, részben a népélet hagyományos tárgyaival, részben saját termékeivel. Itt tekinthető meg a helyi színjátszás szervezője tiszteletére berendezett Tomka Judit emlékszoba is.

Szlovák emlékház: A ház utcai homlokzata előtornácos, oszlopos kivitelezésű, s a teteje náddal fedett. Falai között találhatóak Szokolay Sándor népi fafaragó és festőművész alkotásai.

Evangélikus templom: Épült 1795-ben, barokk stílusban. Galériás toronysisakja figyelemre méltó.

Helytörténeti gyűjtemény: A református egyház takarékmagtárának épületében látható. Koppány János lelkész fáradozásának eredményeként örökíti meg a helyi szlovák parasztság régi életformáját.

Rózsafürdő: 1942-ben fúrt három hévízkútja 46°C-os nátrium-magnézium-kálcium hidrogénkarbonátos vizet ad. A város egyik legfontosabb idegenforgalmi vonzereje. A gyógyvíz elsősorban a különböző reumatikus és mozgásszervi betegségek, elváltozások kezelésére alkalmas.

Nagykopáncsi római katolikus templom: A községet 1977-ben csatolták Tótkomlóshoz. Határában a makói útról 3 km földúton elérhető Békés megye legrégibb műemléke, a XIII. századi eredetű, román stílusú templom. A középkori falak megtartásával 1935-ben állították helyre, 1978-ban fölújították.

KÖZLEKEDÉS:

Megközelíthető Hódmezővásárhelytől, Orosházától, Békéscsabától, valamint a 47. sz. főútról.

Képek