Vendéglátóhely.hu

Vácrátót

Vácrátót címere

A Pesti-síkság északi részén fekvő, mezőgazdasági jellegű település.

A Pesti-síkság északi részén fekvő, mezőgazdasági jellegű település. Itt helyezkedik el a híres vácrátóti botanikus kert, valamint szép emlékműve a katolikus templom, mely barokk épület 1760-ból. Előreugró karcsú tornya van, a homlokzaton a fülkében Hebenstreit József szép barokk szobraiban gyönyörködhetünk. Berendezése korabeli.

LÁTNIVALÓK:

Botanikus kert: A Gödöllői-dombság északi részén, a tölgyesek és sztyepprétek, a Sződ - Rákos patakot kísérő tölgy – kőris - szil ligeterdők helyén 1872-ben Vigyázó Sándor gróf hozzáfogott a kert építéséhez. A munkát Jámbor Vilmos főhercegi kertépítész irányította, akinek nevéhez hazánk legszebb tájképi kertjei, így például a Margitsziget kertészeti kialakítása is fűződik. A kert eredetileg romantikus angolkert volt, ahol nem a fajokban való gazdagság, hanem az esztétikai élmény, a változatos és gyönyörködtető növényzet kialakítása volt a cél. Sziklás területet, folyóvölgyet hoztak létre vízeséssel, tavat, hogy a természeti tájak minél több típusát teremthessék meg itt. Műromokkal, vízimalom építésével kívánták fokozni a kert romantikáját. Ügyeltek arra, hogy az aljnövényzet a természeteshez közelálló legyen. A két világháború között, majd 1952-ig a kert pusztulásnak indult, azóta védett terület. Kiemelkedő a mocsárciprus, a kaukázusi szárnyas dió és a sárgafa. Szép az évelő és sziklanövény, gazdag növényanyagú az üvegház.

Római katolikus templom: A barokk templom 1743-1745 között épült, egyhajós, nyújtott szentélyű, Főhomlokzati fülkéiben szobrok láthatók, a homlokzat elé ugró tornyon a Pieta, az oldalakon Szent Rókus és Szent Flórián. A szobrokat a templom melletti Szentháromság-szoborral együtt Herbestreit József pesti szobrász készítette 1780-ban. A templom szentélyét 1936-38 között keresztházzal bővítették. A hevederekke1 osztott keresztboltozatos belsőben rendkívül értékes barokk oltárok és berendezés találhatók. Több XVIII. századi. rokokó stílusú műtárgy is ékesíti a templomot.

KÖZLEKEDÉS:

Veresegyház és Sződliget között terül el a község, megközelíthető a 2A sz. főútról.

Képek