Vendéglátóhely.hu

Várpalota

Várpalota címere

Fontos ipari és bányászati központ, forgalma is elsősorban gazdasági intézményeivel, szakiskoláival kapcsolatos.

Fontos ipari és bányászati központ, forgalma is elsősorban gazdasági intézményeivel, szakiskoláival kapcsolatos. Számottevő szép műemlékei is vannak, s a nagy léptekkel fejlődő városban széles közönséget vonzó idegenforgalmi intézmények alakultak ki. Többféle mód nyílik néhány kellemes kirándulásra. A környék legmagasabb pontjairól szép körpanorámában tárul fel a Bakony hegyvonulata. A piros turistajelzésen érhetünk el a pusztapalotai kastély-romhoz, a Cseri parkerdőn át, igen szép útvonalon a városközpontból indulva.

LÁTNIVALÓK:

Thury vár: Felépítése az Újlaki család nevéhez fűződik. A XIV. században palotaegyüttest emeltek, ezt 1439-1445 között szabályos négyszögű, belsőtornyos várrá alakították. A XVI. század elején bástyákkal és széles várárokkal erősítették meg. A török időkben többször is gazdát cserélt, leghíresebb kapitányának, Thury Györgynek a tetteit Zrínyi Miklós is megénekelte. 1699-1702 között az új birtokos, a Zichy család várkastéllyá építtette át. A XIX. században az északi oldal saroktornyait lebontották. Az épületbe a kőtárnak berendezett déli kapuépületen át lehet bejutni.

Zichy-kastély: 1725-ben épült, 1863-ban Ybl Miklós tervei alapján alakították át romantikus stílusban. A Kastély-domb fái között álló, emeletes épület elegáns homlokzatát romantikus keretezésű ablaksor és erkély díszíti, fölötte a tetőn fonadékos motívumú, áttört attika fogja egységbe az architektúrát. Az attikát egyesített Waldstein-Zichy-címer díszíti.

Római katolikus templom: 1774-1776 között Verschafter János székesfehérvári építőmester által emelt, homlokzati tornyos, egyhajós barokk stílusú épület.

Zichy-kápolna: Várpalota hajdani földesúri családjára emlékeztet a temetőben látható kupolás, barokk stílusú 1738-ban emelt kápolna. Mellette a XVIII-XIX. századból való barokk, illetve klasszicista stílusú Zichy-síremlék.

KÖZLEKEDÉS:

A Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasúti fővonalon fekszik. Áthalad rajta a 8. sz. főút, autóbusz-közlekedése a környező településekkel, közvetlen járatok Budapestről, Székesfehérvárról és több Balatoni üdülőhelyről.

Étterem

Fogadó - Csárda

Kávézó - Presszó

Képek