Vendéglátóhely.hu

Vasvár

Vasvár címere

A rómaiak Castrum Ferreumnak nevezték itt lévő várukat.

A rómaiak Castrum Ferreumnak nevezték itt lévő várukat. Nevét valószínűleg arról a római vaskohóról kapta, amely a domonkos rendház udvarán elő is került. A Pannóniát átszelő nyugat-keleti főútvonal a település érintésével haladt Aquincum irányába. I. István király e helyen káptalant alapított. 1579-ig Vas megye székhelye volt. 1983-ban avatták várossá.

LÁTNIVALÓK:

Római katolikus templom: Középkori eredetű, 1689-ben átépítették barokk stílusban. Az épület egyhajós, tornya a szentély mellett balról áll. Mai homlokzatkialakítását 1928-ban kapta. A belsőben az 1771-ben készült mennyezetképeket 1941-ben átfestették. A főoltár, amely a kálváriajelenetet ábrázolja, valamint a Szent Domonkos és a Mária-oltárok barokk jegyeket hordoznak.

Domonkos rendház: Középkori alapokra épült, mai formáját 1684-ben kapta, barokk stílusban. 1928-ban és 1967-ben új szárnyakkal bővítették. Az épület falán emléktábla jelzi, hogy Béri Balogh Ádám kuruc brigadérost itt ápolták 1706. November 6-7. győztes egervári csatában szerzett sebesülése után. Feltehetően a rendház helyén volt a régi vár.

Temetőhegyi kápolna: 1777-ben épült, késő barokk-klasszicista stílusban. 1882-ben átépítették. Külső homlokzatán a késő barokk architektúra nemesen egyszerű. A vörös márvány klasszicista főoltár 1846-ban készült Győrben.

KÖZLEKEDÉS:

A község a Sopron – Szombathely – Nagykanizsa vasúti fővonal mentén fekszik, Szombathelytől 24 km-re. Áthalad a településen a 8. sz. főút. Távolsági autóbuszjáratok a környékbeli községekbe, valamint Szombathelyre, Sárvárra, Körmendre.

Fogadó - Csárda

Magánszálláshely

Kulturális központ

Rendezvényhelyszín

Képek