Vendéglátóhely.hu

Vésztő

Vésztő címere

Város Békés és Szeghalom között, a Holt-Sebes-Körös mellett.

Békés és Szeghalom között található város, a Holt-Sebes-Körös mellett. Neve Vejsztő alakban 1350-ben szerepel először oklevélben. A honfoglaláskor a Csolt nemzetség szállta meg. A tatár- és törökdúlás után 1711-ben települt újra. Népességének harmada föld nélkül, a nagybirtokok szorításában élt. 1925 karácsonyán a jeges ár ezer házat döntött össze. 1944. Február 13.-án itt tartották az országos földmunkáskongresszust. A felszabadulás után naiv, balos lelkességekkel kikiáltották a vésztői „köztársaságot”.

LÁTNIVALÓK:

Történelmi emlékhely: A Sebes-Körös holtágának partján emelkedő Mágoridomb évezredek óta emberlakta hely. A kőkortól kilenc építési szintben 7,3 méter földrétegben maradt meg emlékanyaga. Kiemelkedik közülük egy újkőkori szentély a benne talált kultikus tárgyakkal. A XI. században a Csolt nemzetség a dombra román stílusú, egyhajós, téglalap alakú templomot épített. A XII. században háromhajós kolostortemplommá építették át. Udvarán kutat ástak, - ez ma is tiszta vizet ad. A Wenckheim-uradalom a dombba borospincét épített. A helyreállított pincében 1982 óta a hely történetét bemutató kiállítás látható. 1988-ban nyílt meg a kolostortemplom melletti másik dombba vágott őskori régészeti kiállítás. Ez az itt előkerült leletekkel az egymást követve megtelepedett népek életét szemlélteti.

Református templom: Épült 1783-ban, bővítették 1825-ben. Szószéke 1828-ból való. 1797-ben emelt tornya különleges, mert több szintjén boltozott tűzbiztos kamrákkal tagolva a gyülekezeti magtár célját is szolgálta. Ebben 1988-ban toronygaléria nyílt – egyházművészeti kincsek kiállítása.

Sinka István lakóháza: A népi írók csoportjához tartozó költő, elbeszélő házán emléktáblát helyeztek el.

Bartók Béla emléktáblája: Az iskola falán a nagy zenetudós vésztői népzenei gyűjtésének emlékére helyezték el.

Múzeumi kiállítóhely: Állandó tárlatai: Sinka István élete és munkássága, a vésztői földmunkáskongresszus, Metykó Gyula festőművész életműve.

KÖZLEKEDÉS:

Megközelíthető a 47. sz. főútról valamint autóbusszal a környező községekből.

Vendéglő

Képek