Vendéglátóhely.hu

Zalaegerszeg

Zalaegerszeg címere

A Zala folyó jobb partján, a Felső-Válicka-patak torkolata fölött fekszik, tájképileg változatos vidéken.

A Zala folyó jobb partján, a Felső-Válicka-patak torkolata fölött fekszik, tájképileg változatos vidéken. Észak felől enyhén hullámos, délről erősen tagolt dombvidék köríti. Tengerszint feletti magassága 150 m, a déli dombvidék legmagasabb pontja 302 m. A települést először egy 1247-es feljegyzés említi. Nevét a környező területeken honos égerfáról kapta. 1446-ban mezővárosi rangot nyert. Elsősorban a környék mezőgazdasági termékeinek piaca alakult ki. Dinamikus fejlődése a felszabadulás után indult meg, számos iparág honosodott meg, s jöttek létre ipari létesítmények. A városszéli sétákon kívül szép kirándulást tehetünk meg a város délnyugati részén lévő, nyáron mikrobusz-járattal is elérhető Parkerdőbe, ahol erdei tornapálya és kitűnő vendéglő van.

LÁTNIVALÓK:

Plébániatemplom: A XVIII. század közepén épült, barokk stílusban. Építészmestere feltehetően Tietharth József volt. A hatalmas kéttornyos templom tornyai az 1826-os tűzvész utáni helyreállítás formáit őrzik. A belső falakat Johann Cimbal freskói díszítik, az 1760-as években készültek. Értékes a mellékoltáron található XVII. Századból származó Szentháromság szobor és a XVIII. században faragott Szent Flórián szobor áll.

Göcseji Múzeum: Jelentős a múzeum néprajzi gyűjteménye, amely elsősorban Göcsej és Hetés népi életének, népművészetének állít emléket. Az utóbbi időben gazdagodott a múzeum értékes helytörténeti és képzőművészeti anyagokkal is. Itt állították ki a zalai születésű szobrászművész, Kisfaludi Strobl Zsigmond 100 alkotásából álló hagyatékát is. A múzeum épülete egykor a városi tanács székháza volt. Falán emléktábla hirdeti, hogy e házban alakult meg a Tanácsköztársaság zalaegerszegi direktóriuma. Az épület előtt Gönczi Ferenc néprajzgyűjtő mellszobra áll.

Göcsej Falumúzeum: A szabadtéri néprajzi múzeum a 150-200 évvel ezelőtti göcseji világot tárja elénk. Az itt látható épületek és berendezések 92 zalai helységből kerültek ide.

Volt Vármegyeház: 1730-1732 között épült, barokk stílusban. Az épület tervezője Allio Ferenc bécsi építész volt. Valaha e területen állt a végvár. E falak között mondta el Deák Ferenc a közteherviselésről szóló híres beszédet.

Magyar Olajipari Múzeum: Elsősorban az olajkutatás, olajfúrás, ipari emlékeit mutatja be.

TV-relétorony: A toronyban kilátó is működik, amelyből csodálatos panoráma nyílik a városra és a környékére.

KÖZLEKEDÉS:

Vasútállomásáról indul Ukkon és Bobán át Budapestre a Göcsej-express. Távolsági autóbuszjárat kapcsolja össze Zalaegerszeget Győrrel, Kaposvárral, Péccsel, Szegeddel. Megközelíthető a 74. sz. út, 76 sz. út, és a 8.sz. főútról.

Étterem

Szálloda

Panzió

Vendégház

Fogadó - Csárda

Apartman

Kávézó - Presszó

Söröző

Kemping

Termálfürdő

Üdülőház

Motel

Képek