Vendéglátóhely.hu

Zánka

Zánka címere

Zánka község Veszprém megyében a Balaton északi partján szép természeti környezetben helyezkedik el. Nagyon jó területi adottságai miatt már a rómaiak idején is lakott hely volt. A népvándorlás korából származó leletek igazolják, hogy a környék völgyeinek kapujában már akkor teleülés volt. Zánka szláv eredetű, neve is ezt igazolja. Írott forrásmunkák már 1164-ben említik a község nevét. A török hódoltság alatt a község lakossága csökkent, majd utána következett betelepítések alatt népesedett újra. Történelmi emlékekből bizonyítható, hogy Zánka halászfalu volt.

Az 1960-70-es években a község idegenforgalmi jellege és vonzása meg- növekedett. Sok új nyaraló épült. Ezzel arányosan kezdett emelkedni a község lakosságának száma. Zánka 1946-ig Zala megye közigazgatási területéhez tartozott, amikor is a Balatonfüredi járással együtt Veszprém megyéhez csatolták.

A tanácsok megalakulását követően több alkalommal módosult a Zánka Községi Közös Tanácshoz csatolt települések köre. 1990-ig a demokratikus önkormányzati választásokig a Közös Tanácshoz 8 település tartozott. Zánka igazgatási területéhez tartozik az országos, sőt európai hírű Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum Oktatási és Üdültetési Kht.

Az önkormányzati választásokat követően létrejött helyi önkormányzat alapvető célkitűzése a község idegenforgalmi jellegének továbbfejlesztése, a helyi lakosság és az üdülőnépesség életkörülményeinek javítása. E faladatainak minél jobb ellátása érdekében a Képviselőtestület az Önkormányzat szervezetének és működésének szabályozására a következő rendeletet alkotja:

A község 2003. január 1-jei állandó népességszáma: 887 fő.

Zánka község Önkormányzata önállóan, szabadon, demokratikus módon, széles körű nyilvánosságot teremtve intézi a település közügyeit, gondoskodik a közszolgáltatásokról, a helyi hatalom gyakorlásáról, a mindezekhez szükséges feltételek megteremtéséről, támogatja a lakosság önszerveződő közösségeit.

Forrás: www.zanka.hu

Étterem

Szálloda

Vendégház

Apartman

Borozó

Pincészet

Ifjúsági Turistaszállás

Üdülőház