Vendéglátóhely.hu

Zsámbék

Zsámbék címere

Története a XII. századig nyúlik vissza III. Béla egyik betelepült hűbérese, Ainardi lovag épített itt várat.

A Zsámbéki-medence névadó községe, a Gerecse és a Budai-hegység között fekvő, mezőgazdasági jellegű település. Története a XII. századig nyúlik vissza III. Béla egyik betelepült hűbérese, Ainardi lovag épített itt várat.

LÁTNIVALÓK:

Katolikus templom: Barokk stílusú, 1749-1752-ben épült. Előreugró homlokzati tornya van zsindelyfedéssel. Szép vonalú csigás, volutás a homlokzat, kőkeretes, címerrel díszített a bejárati kapu. Az oromzat fülkéiben barokk szobrok állnak.

Várkastély: Középkori épület, barokk stílusban. Domboldalon álló, kétemeletes, két saroktornyos épület, belső udvarral.

Török-kút: XVI. századi, mélyépített térben elhelyezkedő, faragott kövekből épült kút.

A romtemplom: Román-kora gótikus stílusú. A francia eredetű Ainardi család a XII-XIII. század fordulóján kis kápolnát emeltetett ezen a helyen, amelyre épült 1250 körül a nagyméretű nemzetiségi premontrei családi monostor. Később a pálosoké lett, majd a török megszállás alatt a szerzetesek elhagyják. 1763-ban földrengés pusztítja el, 1889-ben ma is korszerűnek számító elvek szerint Möller István helyreállítja, azaz kiegészíti és konzerválja. Temploma háromhajós, bazilikás elrendezésű, magas főhajóval, alacsony mellékhajóval. Két zömök román tornya van, az oromfal közepén pedig rózsaablak. A csúcsíves keresztboltozatok, az oszlopfő faragása ma már a gótika korai magyarországi hatását tükrözi. A kolostor éppen maradt helységeiben kőtárat létesítettek a középkori templom és kolostor leomlott faragott köveinek bemutatására.

KÖZLEKEDÉS:

Megközelíthető az 1.sz és a 10. sz. főútról, valamint autóbusszal Tatabányáról, Budapestről.

Étterem

Szálloda

Pizzéria

Rendezvényhelyszín

Képek