Vendéglátóhely.hu

Alsóörs

Alsóörs címere

Üdülőhely a Balaton-felvidék lábánál kialakult 35 m magas természetes teraszon.

Üdülőhely a Balaton-felvidék lábánál kialakult 35 m magas, természetes teraszon, az erdős Somló-hegy alatt. Környéke népszerű kirándulóvidék. Kellemes kirándulásokra, sétákra nyílik lehetőség Alsóörs környékén. A legjelentősebb turisztikai célpont a Cserelak-hegy tetején épített Szabadság-kilátó. Érdemes átsétálni a néhány kilométerre északabbra fekvő Felsőörsre is.

LÁTNIVALÓK:

Református templom: A falu felett emelkedő, 228 m magas Somló-hegy oldalában áll. A XIII. században épült román stílusban, ebből az időből származik a torony alatti nyugati karzat. A XV. századi, gótikus átalakítást jelzik a torony résablakai és a csúcsíves kapu az előcsarnokban. A templomot 1788-ban átépítették.

A török ház: Késő gótikus, a XV. század végén épült. Magyarország legrégebbi kisnemesi udvarháza, alatta hatalmas dongaboltozatos pince található. Gömbdíszes, turbános fejre hasonlító kéménye miatt nevezték el a török adószedő házának. Az épületen több gótikus részlet látható.

Kikötői park: A kikötő melletti kis parkban áll a szovjet hősök sírja és emlékoszlopa, a gőzhajózás emlékműve.

Endrődi Sándor Emlékoszlop: Az Endrődi-parkban, a századforduló ismert nevű költője Endrődi Sándor emlékoszlopa áll. Hosszú időn át itt nyaralt Alsóörsön, egykori villája a stranddal szemben áll.

KÖZLEKEDÉS:

Alsóörs vasúti állomással rendelkező helység a budapest-székesfehérvár-tapolcai vasúti fővonalon. Az üdülőtelepen áthalad a 71. sz. főút. Autóbusz-közlekedés a szomszédos üdülőhelyekre, valamint Veszprémbe.

Étterem

Szálloda

Panzió

Vendégház

Apartman

Magánszálláshely

Vendéglő

Pincészet

Kemping

Képek