Vendéglátóhely.hu

Balatongyörök

Balatongyörök címere

Balaton menti üdülőhely, félúton Szigliget és Keszthely között.

Balaton menti üdülőhely, fele úton Szigliget és Keszthely között, azon a ponton, ahol a Keszthely-hegység déli nyúlványai mintegy félszigetszerűen nyomulnak be a Balaton medrébe. A környék szőlőkben, gyümölcsökben igen gazdag, néhány szép régi présházzal láthatunk a Györök felőli szőlőkben. Ide tartozik a boráról híres Becehegy is. Műemléki kápolnája felől szép kilátás nyílik, ami lelket gyönyörködtető, szíveket felemelő érzést vált ki az emberekben. Ezt már a rómaiak is felfedezték, hisz megtelepedésük emlékét őrzi a római-forrás is.
A Balaton Közép-Európa legnagyobb édesvízi tava. A tó sekély vize, a színes és változatos halállomány kitűnő lehetőséget kínál a horgászoknak. Megtalálható az itteni vizekben az őshonos garda, ponty, fogas és a harcsa mellett a később betelepített amur, busa és angolna is.
A Kis-Balaton, Keszthely környéke, a Rezi Tátika régió, Szigliget, Badacsony és a Balaton-felvidék felfedezéséhez Balatongyörök ideális kiindulópont lehet.

LÁTNIVALÓK:

A Szépkilátó: A tó partján emelkedő domb, ahonnan pompás panoráma nyílik nemcsak a Balatonra, hanem a Tapolcai-medencére is. A domb szép fenyőfáit Festetics Tasziló felesége, Hamilton Mária hercegnő ültette. A domb alján fakad a Római-forrás. Római település állt itt egykor, amelynek a fürdőépületén folyt át a forrás vize.

A Bece-hegyi présházak: Balatongyörök szőlőhegyén állnak. Szép népi műemlék együttest alkotnak a nagyrészt a múlt századból származó pincék, présházak.

A Szent Mihály dombi Kápolna: Balatongyöröktől 2 km-re Vonyarcvashegy irányában. Ezen a dombon, amely még a múlt században is sziget volt, állt egykor a Györök vár. A vár romjaira épült 1739-ben a félköríves szentélyű kápolna, alacsony, nyolcszögletes homlokzati toronnyal. A hagyomány szerint fogadalomból emelték, hálából 46 halász szerencsés megmeneküléséért.

KÖZLEKEDÉS:

Balatongyörök és a községhez tartozó Becehegy a keszthely-tapolca vasútvonal mentén fekszik. Autóbusz közlekedés Keszthely, Hévíz, Tapolca, Veszprém, Badacsony, Budapest, nyáron Bécs felé. Hajóállomás.

Étterem

Szálloda

Panzió

Apartman

Ifjúsági Turistaszállás

Kastélyszálló

Tábor

Képek