Vendéglátóhely.hu

Celldömölk

Celldömölk címere

A Marcali bal partján, a 291 m magas Ság-hegy bazalt ormának tövében fekvő nagyközség, Vas megye keleti részének forgalmi központja.

A Marcali bal partján, a 291 m magas Ság-hegy bazalt ormának tövében fekvő nagyközség, Vas megye keleti részének forgalmi központja. A község közvetlen közelében álló Ság-hegy vulkanikus krátere lenyűgöző látvány, geológiai érdekesség és a megye első tájvédelmi körzeteként védett, vonzó kiránduló célpont. A mai város több régi település összeolvadásából keletkezett, a középkori Pórdömölk, Nemesdömölk és Kiscell alkotják a XIX. századi Vas megye északkeleti központját.

LÁTNIVALÓK:

Volt bencés templom: 1744-1748 között épült kéttornyú barokk templom. A két tömör torony között a homlokzat ívben törik. A homlokzaton íves záródású szoborfülkék láthatók. A templom belső terében a hajó mindkét oldalán hat oldalkápolna van. A főoltár a templom hajójának közepén áll, egy kápolnaszerű helységben. A két mennyezeti freskó Dorfmeister István munkája. A templomot többször renoválták, belső festése a XIX. század végén készült, külső tatarozására 1948-ban, illetve 1975-1976-ban került sor. A műemlék templom a máriazelli kegytemplom kicsinyített mása.

Volt bencés apátsági kolostor: 1764-ben épült barokk stílusban. Az U alaprajzú épület templom felőli oldala hangsúlyos lizénákkal tagolt. Az oromzat tengelyében szoborfülkében Immaculata-szobor áll. A belső terek stukkós boltozatúak.

Ság-hegy tájvédelmi körzet: A 278 m magas hegy jelentős kirándulóközpont, a hegy a balatoni vulkánsor legnyugatibb tagja. Geológiai felépítése, lejtésviszonyai sajátos helyi klímát alakítottak ki, amely szárazabb és melegebb a környező síkságnál. A hegy a környezetéből kiemelkedő, önálló flóraszigetet alkot, jellemző növényei, tavaszi hérics, selymes peremizs, kökörcsin, árvalányhaj. Állatvilága szintén eltér a környező területektől. A szőlőkultúra első nyomait a rómaiak idejéből ismerjük. A hegy anyagát alkotó bazalt bányászata már ősidők óta folyt, de az eredeti alakját elpusztító ipari méretű tevékenység 1910-től1958-ig tartott. A hegy kultúrtörténeti emlékeit a Ság-hegyi múzeum őrzi.

KÖZLEKEDÉS:

Vasúti csomópont, Sárvár és Pápa között fekvő település Celldömölk.

Étterem

Szálloda

Panzió

Vendégház

Fogadó - Csárda

Apartman

Magánszálláshely

Termálfürdő

Képek