Vendéglátóhely.hu

Csongrád

Csongrád címere

A város Kiskunfélegyháza és Szentes között, a Tisza jobb partján, a Körös torkolata fölött található.

A város Kiskunfélegyháza és Szentes között, a Tisza jobb partján, a Körös torkolata fölött található. Kedvező földrajzi helyzete miatt az újkőkor óta lakott hely. Szláv nevét földváráról kapta. Szent István megyeközponttá tette, de már IV. Béla a tatárjárás után Szegedre Helyezte át a megyeszékhelyet. A török mint átkelőhelyet fontosnak tartotta, várát felújította. A Rákóczi szabadságharc után a város gróf Károlyi Sándor birtoka lett. Az osztrákok 1849-ben fölgyújtották. A Tisza-szabályozás adott lehetőséget a föld nélküli parasztok számára az ettől fogva jellegzetessé vált kubikus életforma megteremtésére. Csongrádot 1865-ben nagyközséggé minősítették vissza, de 1923-ban visszakapta városi rangját.

LÁTNIVALÓK:

Gyógyfürdő: Az 1956-ban fúrt, 1091 m mélyről jövő 46°C-os meleg alkáli-hidrokarbonátos gyógyvíz mozgásszervi betegségek gyógyítására alkalmas. Mellette strandfürdő található.

Helytörténeti és néprajzi gyűjtemény: Iskolaépület pincéjében kapott helyet az iskola diákjainak, tanárainak, múzeumbarátoknak gyűjtőmunkájával létrehozott állandó várostörténeti kiállítás.

Kossuth Művelődési Ház: 1895-ben épült a Magyar Király Szálloda számára. Itt a városi könyvtár és színházterem. Falain emléktábla jelzi, hogy helyén állott Csemegi Károly szülőháza.

Tari László Múzeum: Névadója a múzeumot alapító, helyi születésű orvos. 1974 óta a parasztság és az ipari munkásság között elhelyezkedő sajátos társadalmi réteg, a kubikosság életformájának, munkájának emléktárgyait őrzi.

Nagyboldogasszony templom: 1769-ben barokk stílusban épült. Galériás tornya 1785-ből való. Felújítása után veszített stílusjellegéből. A kapu fölött Istenszem-motívum és a Károlyiak címere látható. A mennyezeti festmények Tari Lajos alkotásai. A templom előtt álló Pietá 1900-ban készült neobarokk stílusban.

Szent Rókus templom: Katonai raktárból 1722-ben alakították át barokk stílusban, de többszöri átépítése során klasszicista elemekkel vegyült. Tornya 1818-ban épült. Mennyezete Csongrád látképét, halász- és kubikos jelenetet festett Borsa Antal.

Kántorház: Udvarán föltárták Csongrád fából, nádból épült, XVIII. századi templomának maradványait. A kis templom leégett, majd a Tisza árvizei mosták el.

Halászfalu: Ez volt Csongrád ősi belső városa, ráépült a régi várra, ma az Alföld egyetlen településméretű műemléki együttese. Megőrizte középkori két beltelkes településszerkezetét. Most is álló házai a XVIII. és XIX. században épültek, de korábbi formákat rögzítenek.

Nepomuki Szent János szobra: Máté István alkotása 1987-ből. E helyen, a régi Szent János téren a XVIII. század közepe óta mindig állt Szent-János szobor.

KÖZLEKEDÉS:

Kiskunfélegyháza és Szentes között terül el a 451. sz. főúton. Megközelíthető még autóbusszal és vasúttal is.

Étterem

Panzió

Fogadó - Csárda

Apartman

Magánszálláshely

Vendéglő

Kávézó - Presszó

Képek