Vendéglátóhely.hu

Érd

Érd címere

Budapesttől délre, a Duna jobb partján helyezkedik el, részben a parti síkságon, részben felkapaszkodik a Tétényi-fennsíkra.

Budapesttől délre, a Duna jobb partján helyezkedik el, részben a parti síkságon, részben felkapaszkodik a Tétényi-fennsíkra. Több részből összenőtt elővárosa Budapestnek. Középkori alapítású település. A török hódoltság korában palánkvárat, karavánszerájt, dzsámit emelnek. Gyors fejlődés az 1920-as években az érdligeti parcellázásokkal kezdődik. A felszabadulás után Budapest legnagyobb elővárosává lett.

LÁTNIVALÓK:

Minaret: A török hódoltság éveiben, a XVII. században épített dzsámi tornya. 1970-ben állították helyre. A csúcsát vasbetonból egészítették ki, néhány jellegzetes török építészeti motívum díszíti.

Plébániatemplom: Barokk stílusú, eredetileg XV. századi gótikus épület, 1744-ben barokk stílusban átalakítják. Homlokzati tornyos, egyszerű épület, szép copf berendezése van. Felette a hegyoldalon találjuk a volt Sina ill. Szapáry-kastély romját a XIX. századból.

Földvár: A vaskori népek jól kivehető erődítménye. Értékes homokpusztai növényzete miatt természetvédelmi terület.

Magyar Földrajzi gyűjtemény: Klasszicista stílusú épület, az 1840-es években valószínűleg Hild József tervei szerint épült. A wimpflen család kúriája, majd tanácsháza volt. 1983-ban nyílt meg a kiállítás, amely a magyar utazók, földrajzi felfedezők tevékenységét mutatja be. Sok korabeli dokumentum személyes relikviák, néprajzi tárgyak, trófeák teszik érzékletessé utazásaikat.

Nagyboldogasszony római katolikus templom: A modern magyar templomépítészet fontos alkotása. 1983-ban épült, Szabó István tervei szerint. Hosszan elnyúló asszimmetrikus homlokzata van, az elülső és hátsó homlokzat üveg. Az acél harangláb mellett a romanizáló modorban készült kerámia Krisztus korpusz – Szőke Lajos munkája. A templombelsőt átjárja a fény. A padozat díszítése és a bútorok elrendezése, az egységes kerámiaplasztika – díszítések ünnepélyessé és kedvező térhatásúvá teszik a templombelsőt.

Kutyavár: A középkorban megmaradt embermagasságú falak valószínűleg Mátyás király vadászkastélyának emlékei. Szépen parkosított a környezete, szép kilátás nyílik a tájra.

KÖZLEKEDÉS:

Megközelíthető a 6.sz. főútról és az m7-es autópályáról, valamint közvetlen autóbuszjáratokkal a környező községekből és Budapestről. Vasúttal a Budapest-Székesfehérvár fővonalon érhető el.

Étterem

Szálloda

Cukrászda

Termálfürdő

Kulturális központ

Képek