Vendéglátóhely.hu

Gyöngyös

Gyöngyös címere

Heves megye második jelentős városa, idegenforgalmi tekintetben kimagasló helyzete van azáltal, hogy a Mátra közlekedési kapuja.

Heves megye második jelentős városa, idegenforgalmi tekintetben kimagasló helyzete van azáltal, hogy a Mátra közlekedési kapuja. A hegység déli lábánál, 171 m tengerszint feletti magasságban kialakult városon át vezetnek az utak a nagy látogatottságú Mátra belsejébe. A hegység jó része a Kékestető, Mátrafüred, Mátraháza is Gyöngyös területéhez tartozik. Mindezek következtében minősített üdülőhely, közlekedési kulcspont, műemlékei, gazdasági és kulturális intézményei miatt igen pezsgő életű, forgalmas város.

LÁTNIVALÓK:

Szent Bertalan templom: Az Anjou-korban gótikus stílusban épült templomot a reneszánsz időkben némileg átalakították. A XVIII. századi tűzvészek után Giovanni Battista Carlone barokk stílusban átépíti. Híres aranyozott rézsisakja az 1917-es tűzvészben elolvadt, nem építették újjá. A templom mai képét Nagy Virgil építész alakította ki. Széles, kéttornyú barokk homlokzat jellemzi, a fal síkjából kilépő mértéktartóan díszített zömök tornyokkal. A déli falon Széchenyi Tamás kőbe vésett címere, az északin gótikus ajtórészlet látható. A főoltár szobrai barokk stílusúak, az oltárkép Ribera festményének barokk kori másolata.

Almássy-ház: 1784-ben épült, szép arányú, egyemeletes barokk épület, a jezsuita gimnázium konviktusa volt. Rábel Károly Almássy Pál számára építette át 1846-ban. Igen gazdag kapuzata, kétoszlopos erkélye van, fölötte Mária-kép és rokokó stílusú Almássy címer.

Orczy-kastély, Mátra múzeum: Klasszicista stílusú, eredetileg barokk épület, a Grassalkovich herceg tulajdonában volt, akiktől a XVIII. század végén vásárolta meg Orczy Bárói család. A XIX. század közepén klasszicista stílusban átalakították. Lakója volt 1814-ben I. Sándor cár, majd 1848-1849-ben Kossuth és Görgey is. Egyemeletes épület, amelynek legfőbb díszei az emelet alatti párkány és az emelet ablakai feletti gipszöntvények. Az udvar felöli oldalon hat oszlop által tartott erkély emelkedik. Zárt, kellemes hatású udvara van, kertjét szép kovácsoltvas kerítés övezi. Két kapuját Uhrl Ferenc 1830-ban készített oroszlánjai díszítik. A kastély körül szép kert terül el, az ország legöregebb török mogyorófájával és szobrokkal.

Ferences templom és kolostor: Gótikus-barokk stílusú. A ferenceseket még Széchenyi Tamás hívta a városba, templomuk és kolostoruk a XIV. század végén, a Báthory család jóvoltából épülhetett fel. A gótikus templom még a török korban elpusztult. Carlone 1701-1721 között barokk stílusban építette újjá, azóta kisebb mértékben többször is átépítették. A templom külseje jellegzetesen barokk, a homlokzat jobb oldalán a karcsú, erősen tagolt igen szép toronnyal. Egy mellékhajóval rendelkező, nyújtott szentélyű barokk jellegű hajó, illetve belső tér jellemzi. A sekrestye és a szentély csúcsíves boltozatú, a hajó mérműves ablakai a gótikus korból valók. A főoltárfából faragott, négy oszloppal, nagyméretű barokk szobrokkal, Hebenstreit József alkotásai.

A kolostor: Egyemeletes szépen helyreállított, egyszerű barokk épület. A templom bejáratánál levő eredeti kapuja szép barokk kőfaragvány.

Szent Orbán templom: Gótikus és barokk stílusú. 1530 körül gótikus stílusban emelték, majd 1762-ben barokk átépítésen esett át. Széles homlokzatú, két alacsony tornyú épület, igen szép egységes barokk berendezéssel, különösen szép a szószéke.

Zsinagóga: A kisebb, szép klasszicista épület 1816-1820 között épült, Rábel Károly tervei szerint. Egyemeletes, timpanonos, homlokzatát dór falpillérek díszítik. A szecesszió és eklektika jegyében a századfordulón elkészült, mór stílusjegyeket felvonultató, hatalmas kupolájú épület jelzi a borkereskedő zsidó polgárság századfordulós gazdagságát.

Orczy-Haller kastély: Hosszú, egyemeletes barokk épület, három barokk kőkeretes kapuval, a középsőn a grófi címerrel.

KÖZLEKEDÉS:

Gyöngyös a Budapest-Miskolc vasúti fővonalból Vámosgyörknél kiágazó szárnyvonal végállomása. Gyöngyösön halad át a 3. sz. főút. Autóbusz járatok Budapestra, Egerbe, Lillafüredre, Hatvanba, Dunaújvárosba, Kecskemétre.

Étterem

Szálloda

Panzió

Vendégház

Fogadó - Csárda

Apartman

Magánszálláshely

Vendéglő

Borozó

Pincészet

Kávézó - Presszó

Pizzéria

Söröző

Cukrászda

Gyorsétterem

Üdülőház

Bár

Turistaház

Kollégium

Tábor

Tanya

Teázó

Gyógyszálló

Képek