Vendéglátóhely.hu

Hejce

Hejce címere

Hejce hazánk északkeleti csücskében fekszik.

Hejce hazánk északkeleti csücskében, Zemplén és Abaúj határán, a Gergely hegy tövében meghúzódó település. A falut kettészeli a Fehér kútról eredő Szerencs patak, melyen az átívelő barokk hidak különleges hangulatot adnak a községnek. Páramentes, szép időben a Magas - Tátráig is ellátni. A nyugati látóhatárt a Hernád völgy túloldalán hegyek zárják le. A falu számos műemlékként védett épületein túl kivételes értéket képviselnek lakóházai is.

LÁTNIVALÓK:

Római Katolikus templom: A XV. században épült, s a késői gótika értékes, épségben maradt alkotása. A XVIII. században a templomhoz barokk, illetve copf stílusú tornyot és homlokzatot, belül pedig kórusrészt építettek.

Püspöki kastély: Copf stílusú építmény, beépített kápolnával, melyet gróf Esterházy Károly egri püspök építtetett az 1700-as évek végén, a neves építész Felmer Jakab tervei szerint. Ma a római katolikus egyház szeretetotthona.

Pincesor: Egyedülálló érték a falu alatt húzódó pincerendszer, mintegy száz pincével. Ezeket a pincéket nemcsak a bor, hanem a gabona tárolására is használták. Több pincében még ma is megtalálhatók a hordó formára kialakított, eredetileg zsúpszalmával kibélelt, tufába mélyített gabonavermek.

KÖZLEKEDÉS:

Megközelíthető a 3. sz. főútról, valamint autóbusszal a környező községekből.

Vendégház

Fogadó - Csárda

Képek